CDA

Corien Wortmann: Europees Parlement eist Europese wetgeving bankbonussen

Er moet snel Europese wetgeving komen met strikte regels voor bankbonussen. Dit voorstel van CDA Europarlementarier Corien Wortmann-Kool is deze week met brede steun aangenomen door het Europees Parlement.

Corien Wortmann-Kool: Wij moeten niet achteroverleunen nu op de G20 in Pittsburgh afspraken zijn gemaakt, maar zekerstellen dat de afspraken over de bonussen in alle lidstaten worden ingevoerd. Haast is geboden."

In de resolutie over de G20 top in Pittsburg heeft het Europees Parlement ook de Commissie opgeroepen om snel met maatregelen te komen tegen belastingparadijzen en witwassen van geld. Wortmann-Kool: "De burgers ergeren zich terecht kapot aan de excessieve bonussen en belastingparadijzen in tijden van financiële crisis. De Commissie kan nu laten zien dat het menens is door met bindende wetgeving het mes in de excessieve bonuscultuur te steken.â

Het gevaar ligt op de loer dat nu de Commissie wordt ontbonden er een onwenselijke vertraging oplevert in wetgeving. Daarom voert het Parlement vandaag met haar resolutie de druk op de Commissie verder op. Wortmann-Kool: Voor het gelijke speelveld in Europa is het belangrijk dat we zekerstellen dat alle banken in Europa zich moeten houden aan strikte bonusregels. De Europese politiek moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen."

---