Technologie Stichting STW

Rick Scholte (TU/e) winnaar Simon Stevin Gezel 2009

vrijdag 9 oktober 2009

Dr.ir. Rick Scholte heeft gisteren tijdens het STW-jaarcongres 2009 op 8 oktober 2009 de Simon Stevin Gezelprijs gewonnen. Scholte was samen met Dr. Ralucu Marin-Perianu (UTwente) en Dr.ir. Jan - Willem van Wingerden (TU Delft) genomineerd voor de prijs. In een korte en heldere presentatie wist Scholte het publiek in het Nieuwegeinâs Bussiness Center te overtuigen van de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van zijn werk .

In een duidelijk en begrijpelijk pleidooi vertelde Scholte over zijn onderzoek op het gebied van sound imaging; het in beeld brengen van geluid met goede toepassing in praktische situaties. Het âSound Imagingâ-systeem is een meetrobot met microfoons die het geluidsniveau op honderden punten met een nauwkeurigheid van 1 millimeter meet en berekent. De methode van Scholte maakt optimale omzetting van de ruimtelijke informatie uit verkregen akoestische hologrammen mogelijk, met zeer accurate uitkomsten, zonder dat het rekenproces noemenswaardig trager wordt. Op deze manier wordt zeer nauwkeurig een geluidsbron opgespoord, waardoor bijvoorbeeld de exacte oorsprong van geluidsoverlast in machines kan worden aangepakt. Dit geeft de ontwerper de gelegenheid om het ontwerp aan te passen, waardoor de irritante geluidsbron verdwijnt of in ieder geval minder wordt. Het onderzoek werd gecombineerd met de STW Valorisation Grant âSound Imaging, a Sound Businessâ. Scholte heeft inmiddels zijn eigen bedrijf Sorama opgericht.

Het publiek kon na de drie presentaties via stemkastjes haar stem uitbrengen. Met meer dan 50% van de stemmen liet Scholte zijn medefinalisten achter zich. âDraadloze sensornetwerken en windenergie zijn sterke en actuele onderwerpen, vooraf vond ik het dan ook moeilijk mijn kansen in te schattenâ, aldus een verheugde Scholte. âDe financiële bijdrage die aan de prijs verbonden is, ga ik gebruiken om de service van ons bedrijf Sorama te verbeteren.â

Simon Stevin Gezelprijs De Simon Stevin Gezelprijs wordt door STW jaarlijks uitgereikt aan âde beste promovendus op STW-projectenâ van het voorgaand jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van ⬠5.000,-, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de (wetenschappelijke) loopbaan van de onderzoeker. Promovendi moeten zijn voorgedragen door hun projectÂleider, waarna bij STW een screening plaatsvindt op grond van publicaties/citaties en activiteiten op utilisatiegebied. De doorslag geeft uiteindelijk de manier waarop de kandidaten op de shortlist in staat zijn een lekenpubliek te informeren en te enthousiasmeren voor hun onderzoek.

Simon Stevin Meesterprijs De Simon Stevin Meesterprijs 2009 werd uitgereikt aan prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente. Lohse ontving een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan onderzoek. STW eert Lohse op deze manier voor zijn voortreffelijke fundamentele onderzoek dat hij voortdurend weet te koppelen aan praktische vraagstukken. Met zijn benoeming is Lohse de eerste onderzoeker die zowel de hoogste Nederlandse prijs voor wetenschappelijk onderzoek (de Spinoza-premie van NWO in 2005) als de hoogste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek heeft ontvangen.

Detlef Lohse (Hamburg, 15 september 1963) geldt als een absolute autoriteit op het gebied van stromingsleer en turbulentie. Hij geniet wereldfaam door zijn verklaring van het verschijnsel sonoluminescentie. Daarbij zendt een kleine gasbel in een vloeistof onder invloed van ultrasoon geluid licht uit. Wereldberoemd werd Lohse in 2000 toen hij en zijn collegaâs wisten vast te stellen dat de pistoolgarnaal zijn luide knallen produceert met behulp van imploderende bellen.

Simon Stevin Leerlingprijs Veertien deelnemers deden een gooi naar de Simon Stevin Leerlingprijs. Via een posterpresentatie moesten zij de jury laten zien wat de maatschappij gaat merken van hun onderzoek. De winnaar was François Malan van de Technische Universiteit Delft met zijn poster: âRefixeer een loszittende kunstheup terwijl u wacht; veilig en goedkoop!â Malan ontving hiervoor een cheque van duizend euro.
---

Jaarcongres Technologiestichting STW Ieder jaar organiseert STW haar congres waar onderzoekers en gebruikers uit alle technologiegebieden elkaar kunnen ontmoeten om van en met elkaar te ontdekken voor welke uitdagingen de samenleving de komende jaren staat. Vaste onderdelen van het congres zijn onder andere de uitreiking van de Simon Stevin Meesterprijs en de verkiezing van de Simon Stevin Gezel.