Gemeente Zoetermeer

Op de fietsstraat is de fietser koning

fietsstraat in Zwolle
De eerste fietsstraat in Zoetermeer is een feit. De huidige Broekwegschouw wordt namelijk binnenkort omgevormd tot een fietsstraat. In veel andere gemeenten al een bekend fenomeen, maar in Zoetermeer een nieuwigheid.

De fietsstraat is een straat binnen een woongebied die in gebruik is als belangrijke fietsverbinding. De straat is duidelijk herkenbaar als fietsgebied en de positie van de auto is ondergeschikt. Eigenlijk is de auto er `te gast'. Op die manier kunnen grote aantallen fietsers veilig en snel doorrijden. Voor Zoetermeer als fietsstad dus heel geschikt.

Fietsstraten zijn er in verschillende vormen. Voor de Broekwegschouw, een belangrijke fietsroute met veel scholieren, is gekozen voor een rood fietspad in het midden en zwarte stroken aan de kanten. Auto's dienen zoveel mogelijk aan de kant van de klinkerstroken te blijven rijden. De fietsers in het midden krijgen alle ruimte. Inhalen van fietsers is dus niet de bedoeling.

Wennen

Dat zo'n fietsstraat even wennen is, is niet vreemd. Met de bewoners in de Broekwegschouw is dan ook overleg geweest. In de plannen zijn - daar waar mogelijk - hun wensen meegenomen. Ook worden de nabij gelegen basisscholen geïnformeerd over het nieuwe fenomeen. De scholieren worden namelijk belangrijke gebruikers van de fietsstraat. Vanaf 19 oktober starten de werkzaamheden aan de Broekwegschouw, die naar verwachting eind november klaar zijn. U kunt dan als een koning door de straat fietsen.
Te downloaden:

* Kaart werkzaamheden Broekwegschouw.pdf (130,31 KB)