Gemeente Harderwijk


Raadsleden verkenden Waterfront per fiets

09/10/2009

Raadsleden van de commissie Beleid Algemeen en wethouder Pieter den Besten verkenden donderdagmiddag per fiets het Waterfront. Het initiatief kwam van het projectbureau Waterfront. Gewapend met een fietskaart van de huidige en de toekomstige situatie van het Waterfront-gebied reden zij langs een aantal markante punten in het omvangrijke project.

Wethouder Den Besten: âHet Waterfront lost straks een aantal grote knelpunten op voor Harderwijk. De parkeer- en verkeersoverlast, de saneringsproblematiek van het bedrijventerrein en de leef- en woonkwaliteit van de stad. Verder wordt de woonfunctie met zoân 1.600 woningen versterkt. Dat maakt een project als dit enorm omvangrijk. Het gebied ligt deels in het Natura 2000-gebied, wat betekent dat uiterst zorgvuldig moet worden omgegaan met de natuurwaarden op de Veluwe en in de Veluwerandmeren. Dat maakt het project nog eens extra complex.â

Al fietsend kregen de commissieleden een helder beeld van de verschillende projectonderdelen, die sterk in elkaar grijpen. Projectdirecteur Frank Brouwer gaf heldere uitleg over de verschillende onderdelen van het Waterfront, de knelpunten en oplossingen. Bekeken werd de nieuwe Waterfronttunnel onder de N302 nabij de Flevoweg die momenteel in aanbouw is Deze krijgt een belangrijke functie in de ontsluiting van het plangebied. Ook de aansluiting van het Waterfront op de bestaande stadsdelen had de interesse van de raadsleden.

Op de toekomstige Kop van de Stadswerven werd gesproken over een mogelijke plek voor een nieuw theater. Aan het einde van de rit werd stilgestaan bij de beoogde herinrichting van het Boulevardgebied en de aanleg van het Strandeiland.

Ondernemers
Aandacht was er op de fietstocht ook voor de verhuisproblematiek van bedrijven op het huidige bedrijventerrein Haven, dat straks plaats maakt voor de Eilanden, een nieuwe woonwijk in het water. Met ondernemer Den Ouden sprak het fietsgezelschap over de verhuizing van het bedrijf, waarover Den Ouden met de gemeente in gesprek is. Sinds het voorjaar komen Den Ouden en de gemeente steeds dichter bij een oplossing. Den Ouden gaf aan begrip te hebben voor de noodzaak tot realisatie van het Waterfront. Verder was hij te spreken over de verbeterde communicatie met de gemeente over verplaatsing van zijn bedrijf.


____________________