Commissariaat voor de Media

09 oktober 2009

Uitgaven LeesLadder reeks zijn geen schoolboeken

Het Commissariaat heeft diverse uitgaven van Kwintessens NZV Uitgevers aangemerkt als boek en niet als schoolboek. Dit betekent dat voor de uitgaven uit de LeesLadder reeks en de boeken De ark van Noach en De Benjaminbijbel een vaste boekenprijs geldt.

Naar het oordeel van het Commissariaat kunnen de leesboeken uit de LeesLadder reeks, noch de boeken De ark van Noach en De Benjaminbijbel, naar hun vorm en inhoud als schoolboek worden aangemerkt. Het gaat niet om lesmethoden maar om leesboeken zonder oefeningen, opgaven en toetsvragen. Daarbij sluit aan dat bij deze uitgaven geen handleiding voor groepsleerkrachten wordt uitgebracht.

Daarnaast worden van zowel diverse LeesLadder titels als van de boeken De ark van Noach en De Benjaminbijbel door andere uitgevers co-edities op de markt gebracht die via reguliere boekverkopers aan eindafnemers worden aangeboden. Deze co-edities zijn vrijwel identiek aan de edities die door Kwintessens NZV Uitgevers op de markt worden gebracht. Anders dan schoolboeken worden (de co-edities van) deze boeken in de boekhandel neergelegd voor het brede publiek en zijn deze boeken daar ook buiten het schoolboekenseizoen beschikbaar.