Zilveren Kruis Achmea: hartcoach nu voor iedereen beschikbaar
09/10/2009 09:00
Achmea Divisie Zorg
Noordwijk, 9 oktober 2009 - Iedereen in Nederland die recent een hartinfarct, bypass- of dotteroperatie heeft gehad, kan zich aanmelden voor The COACH Program(R), het enige effectief bewezen telefonische coachingsprogramma ter wereld voor mensen met slecht functionerende kransslagaders. De eerste patiënten zijn inmiddels gestart met het programma.
'Verhoging van de kwaliteit van de zorg is iets waar we dagelijks mee bezig zijn', licht Arné van den Boom, commercieel directeur Zilveren Kruis Achmea toe. 'Het aantal mensen met hart- en vaatziektes zal in Nederland de komende jaren groeien, terwijl aan de andere kant een tekort zal ontstaan aan personeel in de zorg. Het is daarom absoluut noodzakelijk samen met zorgverleners te kijken waar we de zorg voor patiënten verder kunnen verbeteren en heropnames en complicaties kunnen voorkomen.'
De zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea en PWZ Achmea hebben samen met de Ledenvereniging van Evean/Icare dit telefonische coachingsprogramma toegankelijk gemaakt. De Isala klinieken in Zwolle hebben eerder dit jaar als eerste ziekenhuis een contract getekend met deze zorgverzekeraars voor telefonische coaching als vervolg op de behandeling door een cardioloog Inmiddels hebben ook andere ziekenhuizen zich aangesloten bij dit initiatief.
Cardioloog De Vries van de Isala Klinieken: 'Wij zien dit coachprogramma als een prima vervolg op de hartrevalidatie in het ziekenhuis. Met de coaching wordt het motiveren en begeleiden van patiënten bij leefstijlverandering voortgezet, waardoor risico's op een heropname verminderen, de conditie van de patiënt verder verbetert en hij het werk sneller kan hervatten.'
Zilveren Kruis Achmea vergoedt dit telefonische coachingsprogramma, , volledig voor verzekerden. Deelnemers die niet voor zorg bij Achmea verzekerd zijn kunnen voor euro 150,- deelnemen. Zilveren Kruis Achmea is de eerste Nederlandse zorgverzekeraar die de telefonische coach aanbiedt bij deze aandoening. De belangrijkste doelstelling is dat patiënten bewuster met hun ziekte omgaan en minder vaak voor een heropname in het ziekenhuis terecht komen.
Aantoonbare voordelen voor iedereen
In Australië, waar het programma is ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door Dr. Margarite Vale, laat onderzoek opzienbarende resultaten zien: het aantal heropnamen van patiënten is in vier jaar tijd met 16 procent afgenomen. Daar wordt het programma door de zeven grote zorgverzekeraars aangeboden. Verpleegkundigen in dienst van Zilveren Kruis Achmea hebben in Australië een training tot coach gevolgd.
Van den Boom: 'Als het enige effectief bewezen zorgprogramma voor mensen met coronair lijden in Australië te vinden is, dan halen we dat programma naar Nederland. Vanzelfsprekend kijken we naast gezondheidswinst voor de verzekerde ook naar terugverdienkosten van dit programma op termijn. En die zijn gunstig.' Zilveren Kruis Achmea investeert jaarlijks een half miljoen euro in het innovatieve programma. Vanaf 2011 verwacht de zorgverzekeraar deze kosten terug te verdienen, omdat mensen minder vaak voor een heropname in het ziekenhuis terecht komen en in staat worden gesteld hun levensstijl aan te passen. 'Dat is beter voor de verzekerde, beter voor zorgverleners en beter voor de maatschappij, omdat de zorgkosten beheersbaar blijven', aldus Van den Boom. 'De middelen die we op termijn overhouden kunnen we weer in nieuwe zorgprogramma's investeren.'
Bewustwording en leefstijl
Kern van het programma is dat patiënten bewuster worden en bijvoorbeeld weten wat een gezonde bloeddruk is, wat gezonde waarden zijn voor cholesterol en hoe die zich verhouden tot de eigen bloeddruk en het eigen cholesterolgehalte. 'Bijna goed' is niet hetzelfde als 'goed'. Patiënten die weten wat de exacte waarden zijn ten aanzien van bloeddruk en cholesterol en dan zijn meer gemotiveerd om die waarden te halen, zo is de ervaring in Australië. Patiënten krijgen van hun coach ook adviezen hoe de waarden gehaald kunnen worden én behouden.
Hartstichting positief
De Hartstichting, die onder meer investeert in onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland, is positief over het coachingsprogramma. Zilveren Kruis Achmea overweegt de effecten te laten onderzoeken door het NIVEL.
Aanmelden
De eerste 29 patiënten zijn inmiddels via cardiologen van vijf ziekenhuizen met het coachingsprogramma gestart. Huisartsen en cardiologen kunnen patiënten aanmelden via www.achmeazorg.nl/persoonlijkecoach
Patiënten die zichzelf willen aanmelden, kunnen dat doen via www.hetgezondheidsprogramma.nl, waarna overleg zal plaatsvinden tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis of de huisarts waar de behandeling plaatsvindt om te bepalen of de patiënt in aanmerking komt voor deelname aan het programma.
http://www.hetgezondheidsprogramma.nl/