Universiteit Twente

schijnbetrokkenheid of echte invloed?

07-10 Publiek debat nieuwe technologie: schijnbetrokkenheid of echte invloed?

Een maatschappelijke dialoog zoals recent is gestart op het gebied van nanotechnologie, moet verder gaan dan het `vertellen van het verhaal' aan de burger die een vermeend informatietekort heeft. Pas als de inbreng van twee kanten komt en ook een plaats krijgt in de besluitvorming, kan sprake zijn van actieve participatie. Het gaat dan over `communicatie als transactie' in plaats van alleen maar `transmissie', aldus promovendus Lucien Hanssen van de Universiteit Twente. Hij promoveert op 9 oktober aan de faculteit Management en Bestuur.

Hanssen toont met zijn onderzoek aan, dat commissies die in debat gaan met burgers niet alleen publieks- en belangengroepen dienen te ondersteunen. Het is ook van belang, dat de `trekkers' van een nieuwe technologie - wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsmanagers, maar ook bestuurders en politici - bereid zijn te luisteren en te onderhandelen met het publiek. De belangrijkste opgave voor een commissie is om de uitkomsten van een maatschappelijke dialoog een plaats te geven in beleid- en besluitvorming. Momenteel geeft debatteren de deelnemers weinig houvast.

Publiek debat en besluitvorming
Uitgebreide voorlichtingscampagnes, over gentechnologie bijvoorbeeld, leidden niet tot meer begrip, meer vertrouwen en uiteindelijk meer publieke steun. Het publieke debat `Eten en Genen' moest in 2001 uitkomst bieden, maar leverde nieuwe publiekstwijfels op. Lucien Hanssen analyseert in dit kader in zijn proefschrift hoe de gebruikte 'communicatie als transmissie', waarbij een zender een boodschap formuleert voor een ontvanger die een informatietekort heeft, tot teleurstellende resultaten leidt. Het alternatief 'communicatie als transactie', met een inbreng van beide kanten en gezamenlijke betekenisgeving, kan meer opleveren.

Mandaat

Vanzelfsprekend is het volgens Hanssen allerminst, dat iets met de inbreng van deelnemers aan een publiek debat wordt gedaan door de opdrachtgever of initiatiefnemer. Legitimering vooraf blijkt een belangrijke voorwaarde. Dit geeft openheid doordat vertegenwoordigers die met publieks- en belangengroepen overleggen, een helder mandaat hebben. Ook krijgen deelnemers beleidsruimte met heldere randvoorwaarden meegegeven. Het delen of verleggen van verantwoordelijkheden wordt ook mogelijk naarmate het publiek meer betrokken raakt. Overheden en andere `technologietrekkers', maar ook belangengroepen kunnen zich dan proactiever en coöperatiever opstellen bij het vormgeven van technologietrajecten en nieuw beleid.

Communicatie en governance

De nieuwe benadering die Hanssen voorstelt voor de communicatie, impliceert daarmee altijd een vorm van governance : binding met de besluitvorming is volgens hem een belangrijke factor voor succes of falen. De laatste jaren zijn er volgens de promovendus ontwikkelingen waarin actieve burgers en communicatie-als-transactie zichtbaar zijn. In zijn proefschrift formuleert hij een samenhangend kader op basis van de onderzochte praktijkcasussen met zes ontwerpvoorwaarden voor succesvolle publieksparticipatie in communicatie en governance van wetenschap en technologie. Het onderzoek is vernieuwend en voor het eerst wordt een link tussen communicatie en governance voor publiek debat op het vlak van wetenschap en technologie uitvoerig beschreven.

Lucien Hanssen
Hanssen (1960) is gespecialiseerd in beleids- en communicatieonderzoek, verzorgt onderwijs en neemt deel in wetenschappelijk onderzoek op deze terreinen aan de universiteiten van Twente, Wageningen en Nijmegen. Daarnaast publiceert hij in vak- en wetenschappelijke tijdschriften, en is coauteur van verschillende boeken over de betekenis van nieuwe technologie voor een samenleving. Hanssen is medeoprichter van het Netwerk Participatie (2009) een samenwerkingsverband van experts en academische onderzoekers die meer kwaliteit en innovatie in participatieve processen nastreven.

Het proefschrift `Van transmissie naar transactie - Ontwerpvoorwaarden voor succesvolle publieksparticipatie in communicatie en governance van wetenschap en technologie' is op aanvraag beschikbaar. Promotor is prof.dr. Arie Rip

Contactpersonen voor de pers: Janneke van den Elshout, faculteit Management en Bestuur, tel (053) 4895432 of Wiebe van der Veen, Communicatie UT, tel (053)4894244