NCRV

Recht in de regio

Verdeeldheid over tuin

Vrijdag 9 oktober

19.25 uur, Nederland 2

Verdeeldheid over tuin

Meester Frank Visser geeft juridisch advies in Zwolle

In de vierde aflevering van het NCRV-programma Recht in de Regio gaat Mr. Frank Visser gaat samen met medewerkers van het Juridisch Loket naar Zwolle om juridische voorlichting te geven.

Mr. Visser luistert naar de problemen van verschillende personen. Hoe sterk staan de gedupeerden? Komen zij er uit samen met het advies van Mr. Visser? Brandende kwesties die deze aflevering onder andere aan de orde komen zijn:

Flink toegetakelde poes
De poes van mevrouw van Greijn is in juni vorig jaar gegrepen door een hond. De poes zat lekker in de tuin, toen de buurman voorbij kwam met zijn hond. Deze teckel ging achter poes Puck aan en er ontstond een gevecht. Toen mevrouw van Greijn thuiskwam, trof zij haar poes flink toegetakeld aan. Zij is met haar naar de dierenarts gegaan en Puck moest met spoed geopereerd worden. Dit heeft in totaal zoân â¬530,- gekost. De eerste drie weken verkeerde mevrouw van Greijn nog in onzekerheid wie dit haar poes had aangedaan. Toen meldde de eigenaar van de hond zich toch nog. Mevrouw van Greijn heeft vervolgens meteen aangifte gedaan bij de politie en heeft dit bij de dierenarts aangegeven. Tot op heden wordt zij van het kastje naar de muur gestuurd en worden de kosten van de operatie nog niet vergoed. Is er een mogelijkheid dat zij de gemaakte kosten vergoedt krijgt?

Verdeeldheid over tuin
Mevrouw Heilijgers woont in een woonvorm voor alleenstaande 55 plussers. De bewoners van de tien appartementen delen de gezamenlijke tuin. Zij huren de appartementen en tuin van een woningstichting. Deze woningstichting wilde de bewoners, als kado, een nieuwe tuin geven. De bewoners konden hiervoor een plan indienen. Gezamenlijk hebben zij toen een tekening gemaakt. De woningstichting heeft de tekening aangepast en is voor goedkeuring met een nieuwe tekening bij de contactpersoon geweest. Die heeft ingestemd met het plan. Toen de tuin eenmaal klaar was waren de bewoners echter niet tevreden. De tuin is ingedeeld in kleine perkjes en overal staan bankjes waar regelmatig zwervers op vertoeven. Gezamenlijk bij elkaar in de tuin is er niet meer bij. De bewoners hebben een klacht ingediend en willen dat de tuin naar hun smaak wordt gemaakt. De woningstichting geeft echter aan dat zij hier niets over te zeggen hebben, omdat het hun eigendom is. Nu wil mevrouw Heilijgers weten of de woningstichting toch de tuin nog aan hun wensen moet aanpassen.

Deze en andere kwesties zijn te zien in de vierde aflevering van Recht in de Regio.