Gemeente Almere

Martine Visser onthult kunstwerk bij scheepswrak Tureluurweg

09-10-2009 | Start: 09:30 | Eind: 11:45

Wethouder Martine Visser onthult op vrijdag 9 oktober een kunstwerk bij het scheepswrak dat is gevonden bij de Tureluurweg in Almere Hout. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Kunstwerk
Dit kunstwerk van Ellen Palsgraaf verwijst naar de spanten (oftewel het houten skelet) van een schip. De kwetsbaarheid van het geconserveerde wrak onder de grond is vertaald in een stalen beeld met open vormen die letterlijk reiken naar de hemel.

Het betreft hier een heel speciale plek, waar archeologische vondsten zijn gedaan uit zowel de Zuiderzeetijd als de steentijd. Onder een bult in het boerenlandschap ligt het wrak van een achttiende-/negentiende-eeuws houten vrachtschip. Het schip meet 18,8 bij 4,3 meter en had nog 25 veenturven als lading aan boord. Het wrak ligt bovenop een plek waar al vóór 5000 voor Christus mensen woonden. Zij lieten er onder meer vuurstenen voorwerpen achter.

Kunst op scheepswraklocaties
De gemeente Almere wil de bijzondere archeologie van de stad onder de aandacht brengen bij haar bewoners. Ze doet dat met een uitgebreid programma aan activiteiten op het gebied van archeologie. Om voor iedereen zichtbaar te maken op welke plekken in de stad scheepswrakken zijn gevonden, zijn op een aantal van deze plekken kunstwerken geplaatst. In 2007 is het eerste kunstwerk van de serie van zes visualisaties geplaatst in Almere Haven. Deze onthulling is de laatste in de serie. De locaties van de scheepswrakken zijn al opgenomen in de cultuurhistorische route.

Het project visualisatie scheepswraklocaties wordt uitgevoerd door Corrosia! in opdracht van Bureau Archeologie van de gemeente Almere.

Programma
Voorafgaand aan de onthulling kunt u deelnemen aan een bustour van circa een uur langs archeologische plekken in Almere. Onze stadsarcheoloog Willem Jan Hogestijn geeft uitleg over de bijzonderheden in het landschap.

9.30 uur Verzamelen op Stadslandgoed de Kemphaan. 9.45 uur Vertrek bus. Voor koffie/thee en wat lekkers wordt gezorgd. 11.00 uur Aankomst Tureluurweg, officiële gedeelte van de onthulling. Welkomstwoord door Bureau Archeologie;
Openingshandeling door wethouder Martine Visser; Voordrachten door stadsdichter Mario Withoud, die ook een gelegenheidsgedicht voordraagt.
11.30 uur Einde programma op locatie. Terugreis naar de Kemphaan. 11.45 uur Aankomst bij de Kemphaan, einde bijeenkomst.

Het adres van Stadslandgoed de Kemphaan is: Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere. U kunt hier gratis parkeren.

Aanmelden
U kunt zich opgeven voor het bovenstaande programma bij Renée Reijnders van Corrosia! via r.reijnders@corrosia.nl. Zij verstrekt ook praktische informatie, zoals een routebeschrijving voor de verzamellocatie. Opgeven kan tot uiterlijk maandag 5 oktober. Het aantal plekken in de bus is beperkt.

Uiteraard is het ook mogelijk om niet deel te nemen aan de bustoer en op eigen gelegenheid naar de locatie van het scheepswrak te gaan.

Meer informatie
Meer informatie over het schip en het programma kunt u vinden op www.almere.nl/archeologie. Daar treft u kort voor de onthulling ook meer informatie over de exacte locatie.