Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

8 oktober 2009, 16.11 uur

Een Australische militair (met in de achtergrond Nederlands troepen) loopt een patrouille tijdens operatie Baz Panje. - Foto: ministerie van Defensie van Australië Australische en Nederlandse militairen, waaronder mensen van het Provincial Reconstruction Team (PRT) voerden deze week in samenwerking met het Afghaanse leger een grote operatie uit in het oostelijk deel van de Mirabadvallei in Uruzgan.

Operatie Baz Panje (klauw van de valk) startte 25 september en vindt plaats in een gebied dat tot op heden een vrijhaven was voor opstandelingen. De coalitietroepen gingen direct het gesprek aan met de lokale bewoners van de regio. Zij stuitten niet op tegenstand, wel werd een aantal IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt.

De operatie gebeurt in samenwerking met het Afghaanse leger. - Foto: ministerie van Defensie van Australië

De eenheden trokken zowel met voertuigen als met behulp van helikopters het gebied binnen. Doel van de operatie is een meer permanente aanwezigheid van ISAF en Afghaanse veiligheidstroepen in het gebied te garanderen. Dit gebeurt onder meer door de inrichting van een patrouillebasis. Ook wordt de infrastructuur in het gebied verbeterd om de bereikbaarheid te vergroten.

Bezoek Commandant der Strijdkrachten Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm, heeft afgelopen week Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Hij liet zich uitgebreid informeren over de voortgang van de missie en ontmoette de Nederlandse burgers en militairen die in het Centraal-Aziatische land werken.

Tijdens het bezoek van generaal Van Uhm passeerde de desbetreffende C-130 het 10.000e vlieguur. - Foto: ministerie van Defensie

Tijdens diverse bijeenkomsten sprak hij de mensen toe. "Er is veel bereikt, mensen in Nederland hebben waardering voor jullie werk", aldus de CDS. De reis begon in Kabul waar militairen werkzaam zijn in de logistieke ondersteuning en op het hoofdkwartier van ISAF. Met een Hercules C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht werd de reis vervolgens voortgezet naar Tarin Kowt.

Vanuit Tarin Kowt werden naast Kamp Holland diverse patrouillebases aangedaan. In Deh Rawod werd een checkpoint van een Afghaanse politie-eenheid bezocht. In Chora liep de CDS mee met patrouille door de green-zone. Ook was hij te gast op de combat outpost Tabar in het Deh Rashan gebied. Het bezoek eindigde op Kandahar Airfield, waar generaal Van Uhm sprak met militairen van de Nederlandse Air Task Force, en overleg werd gevoerd met de commandant Regional Command South, generaal-majoor Mart de Kruif.

Bijeenkomst in Chora In Chora heeft een bijeenkomst van leiders uit het gebied plaatsgevonden. De afgelopen maanden was het in dit district bestuurlijk onrustig, waardoor de invloed van de Taliban weer begon toe te nemen. Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief kwam onlangs de District Chief of Police om het leven. Dankzij intensievere patrouillegang van de TFU en eenheden van het Afghaanse leger is die invloed teruggedrongen. Mede door adequaat ingrijpen van het provinciale bestuur en de afspraken die op de bijeenkomst werden gemaakt lijken ook de verhoudingen tussen plaatselijke leiders weer hersteld.

Een Cougar-helikopter wordt op Kandahar Airfield uitgeladen. - Foto: ministerie van Defensie

Air Task Force Bij de Nederlandse Air Task Force (ATF) vonden deze week 2 wisselingen van de wacht plaats. Kolonel Frank Rombouts droeg het bevel over de luchtmachteenheid in Afghanistan over aan kolonel Peter Tankink. Daarnaast namen Cougar-transporthelikopters voor het komende halfjaar de taken over van hun grotere broers de Chinooks.

Onderzoek inzet F-16's Bij de inzet van Nederlandse F-16´s in Helmand op 30 september, waarbij één precisiebom werd afgeworpen, zijn naast vijandelijke strijders ook een aantal burgers omgekomen. Deze wapeninzet vond plaats nadat ISAF-grondtroepen verwikkeld raakten in een intensief vuurgevecht. De commandant van Regional Command South heeft het incident diepgaand laten onderzoeken. Hij betreurt de gevolgen ervan, maar is tot de conclusie gekomen dat de wapeninzet volledig volgens de procedures en regelgeving is uitgevoerd. Dit geldt zowel voor de grondtroepen als de betrokken F-16 vlieger.

De commandant van ISAF in Kabul heeft de resultaten van dit onderzoek ook beoordeeld en de conclusies hiervan overgenomen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat alle geweldsaanwendingen van Nederlandse militairen beoordeelt, is ook tot de conclusie gekomen dat de vlieger van de F-16 rechtmatig heeft gehandeld toen hij opdracht kreeg om luchtsteun te verlenen. Het ziet daarom geen aanleiding verder onderzoek te verrichten. Patrouille door Uruzgan (archieffoto). - Foto: ISAF Gevechtscontacten

* Behalve bij het bovenstaande incident kwamen F-16´s van de Nederlandse ATF nog eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. Daarbij kwamen waarschijnlijk enkele vijandelijke strijders om het leven. * Opnieuw werden in Uruzgan enkele geïmproviseerde explosieven opgespoord en onschadelijk gemaakt. * Bij een operatie van Task Force 55 ten noorden van Tarin Kowt is 900 kilo amoniumnitraat gevonden. Dit is een belangrijk ingrediënt voor geïmproviseerde explosieven. * Een militair van de Task Force Uruzgan loste een waarschuwingsschot nadat een bestuurder van een voertuig zijn stopsignalen negeerde. * Kandahar Airfield was eenmaal doelwit van een raketaanval, waarbij geen schade werd aangericht en geen slachtoffers vielen.

Het koopvaardijschip Mantenha en Hr. Ms. Evertsen. - Foto: ministerie van Defensie

Operatie Atalanta - Somalië Hr. Ms. Evertsen heeft de afgelopen week het koopvaardijschip Mantenha veilig afgeleverd in Mombasa. Het schip vervoerde materieel voor de in Somalië gelegerde vredestroepen van de Afrikaanse Unie. Gedurende het escorte is een team van mariniers en bemanningsleden aan boord van het koopvaardijschip geplaatst als extra beveiliging. Dit team is met de boordhelikopter overgezet naar de Mantenha en vervolgens meerdere keren per dag via een bootje vanaf de Evertsen bevoorraad. Met een beveiligingsteam aan boord kan het fregat bij een piratenaanval op een schip in de buurt ingrijpen en het geëscorteerde schip in goede handen achterlaten.

Marinepersoneel bij Curaçao assisteert bij de zoektocht. - Foto: ministerie van Defensie

Nationale inzet Eenheden van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba zijn ingezet bij de speurtocht naar James Hogan, de viceconsul van de Verenigde Staten die sinds 24 september vermist wordt. Het zoeken werd ondersteund door een kustwachthelikopter, kleine bootjes en marineduikers. Later in de week arriveerden vanuit Nederland duikspecialisten van de Duik- en Demonteergroep en de REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen. De search-and-rescue-helikopter nadert het cruiseschip. - Foto: ministerie van Defensie

Deze week werd tweemaal beroep gedaan op ondersteuning van een search-and-rescue helikopter van Defensie. Op maandag 28 september werd een bemanningslid van een schip gehaald nadat hij gewond was geraakt door een val in het ruim. Op 3 oktober werd een passagier met hartklachten van een cruiseschip gehaald. Beide patiënten werden naar een ziekenhuis overgebracht.

Interactiekolom