SGP


08 - 10 - 09 | De koningin verdient een lintje

De koningin verdient een lintje

De SGP vindt het huidige gedoe over het Koninklijk Huis overtrokken. Een principieel debat over de monarchie is prima, maar de makkelijke kritiek die nu weer wordt geleverd is wel erg hyperig. Dat zei SGP-voorman Van der Vlies bij het debat over het begrotingshoofdstuk 'De Koning'. In zijn bijdrage ging Van der Vlies kort in op de berichten van de laatste dagen over de royale uitkeringen, het huis in Mozambique en de postadressen op paleis Noordeinde. Kritiek moet kunnen, zei de SGP'er, maar wel 'hoffelijk'. De constitutionele monarchie is een kostbaar bezit waar we zuinig op moeten zijn. Voor haar optreden verdient koningin Beatrix een lintje, besloot Van der Vlies zijn bijdrage.

---

Begroting De Koning
8 oktober 2009
B.J. van der Vlies

Hype, hype, hoera
Als ik mijn bijdrage aan dit debat een motto zou meegeven, zou het zijn het motto: âhype, hype, hoera!â Ik kan me namelijk niet helemaal aan de indruk onttrekken dat we de afgelopen dagen opnieuw te doen hebben met de zoveelste hype. Dat dit debat rechtstreek wordt uitgezonden, duidt daar ook op. De âlekkereâ ingrediënten voor deze hype zijn de leden van het Koninklijk Huis en de minister-president. De eersten zijn àltijd goed voor mooie kijk- en leescijfers, en de laatste is door zijn recente optreden momenteel een makkelijke prooi, met name voor de oppositie.

Voorzitter, de SGP kan een en ander niet helemaal los zien van de populistische klimaatsverandering in Den Haag en Nederland. Een fundamenteel en principieel debat over de Oranjemonarchie willen wij best voeren, maar dan op basis van feiten en van overtuigingen. Ik herinner me nog dat op aangeven van D66-voorman De Graaf hier in 2000 uitvoerig is gesproken over de voors en tegens van het koningschap. Toen gÃng het ergens over. Over het principe van de erfopvolging bijvoorbeeld, en over de beginselen van democratisch bestuur. Nu lijkt het er vooral om te gaan bij kiezers in het gevlei te komen met makkelijke standpunten.

Kosten
In die categorie âgoedkopeâ kritiek plaats ik de roep om de uitkeringen aan de drie uitkeringsgerechtigde leden van het Koninklijk Huis te verlagen. De systematiek waar het hier over gaat is vorig jaar zowel hier als in de Eerste Kamer met algemene stemmen aanvaard. Al we bij de eerste de beste uitwerking van wat we dus allemaal geaccepteerd hebben nu moeilijk doen omdat de beeldvorming zo beroerd is, zijn we geen knip voor de neus waard. Politici moeten zich niet laten leiden door beeldvorming, maar door feiten.

Mozambique
En dan het inmiddels beroemde Mozambique-project. Dat project werd als ik het wel heb ingeven door twee op zich respectabele motieven. Ten eerste de behoefte aan wat afstand, privacy. Tegelijkertijd speelde mee dat het kroonprinselijk paar op die manier concreet hulp dacht te verlenen aan de ontwikkeling van Afrika, het continent waar prins Claus ook meer dan gemiddeld begaan was.
Helaas blijken deze op zich goede motieven geen garantie voor een goede toekomst. Feit is dat na het bekend worden van de complicaties maatregelen zijn getroffen. De SGP heeft de indruk dat de ministeriële verantwoordelijkheid nu goed is afgebakend. Er is een vinger-aan-de-pols-constructie bedacht die het mogelijk maakt om, als dat nodig mocht zijn, alsnog uit het project te stappen. Dat is goed. De SGP acht dat moment echter pas gekomen als blijkt dat de kroonprins in verhoudingen en situaties terechtkomt die zich niet laten verenigen met zijn huidige positie en toekomstige ambt.

Postbus
Over de postadressen op het Noordeinde voor niet-leden Koninklijk Huis kan de SGP kort zijn. Dat was de categorie onhandig. Inmiddels hangen die postbussen ergens anders, en daar is wat ons betreft de kous mee af.

Tenslotte nog dit. Ons Koninklijk Huis is bepaald niet boven kritiek verheven. Als dat nodig was heeft mijn partij de Oranjes meer dan eens aangesproken. Maar ik vind wel dat we onze zorgen en vragen op een waardige, ik zou haast zeggen: âhoffelijkeâ wijze verwoorden. De constitutionele monarchie, die in Nederland nauw verweven is met de parlementaire democratie en waarvan koningin Beatrix de meest eminente vertegenwoordiger is, is een kostbaar bezit. Daar moeten we zuinig op zijn! Wat ons betreft verdient de koningin een lintje!