FrieslandCampina
8 oktober 2009
Verzadigde vetten in melk niet slecht voor gezondheid
Kopenhagen, Denemarken - Er is geen overtuigend bewijs voor de
schadelijke effecten van verzadigde vetzuren uit melk op de
gezondheid. Dit is de belangrijkste conclusie van wetenschappers
tijdens een recent congres in Kopenhagen over verzadigde vetten. De
internationaal bekende wetenschappers waren bijeen gekomen om de
laatste onderzoeksresultaten op het gebied van de effecten van melk op
de gezondheid te bespreken.
Het congres was georganiseerd door de EDA (European Dairy Association)
en de DDB (Danish Dairy Board). Recent onderzoek laat zien dat
bepaalde verzadigde vetzuren uit melk juist gezondheidsneutrale of
positieve effecten hebben.
Verzadigde vetten niet over één kam scheren
De wetenschappers op het congres betoogden dat er geen reden is om
verzadigde vetten als één groep te beschouwen. Er is meer onderzoek
nodig om op de juiste gronden advies te geven over beleid met
betrekking tot verzadigde vetten. In dit kader, zo kwamen de
wetenschappers op het congres overeen, moet men dan ook erg
voorzichtig zijn met voorstellen voor een belasting op vet, zoals de
overheid in Denemarken aan het voorbereiden is.
EDA vindt zuivel belangrijk voedsel
Volgens de EDA zijn zuivelproducten een belangrijk onderdeel van een
gezond en evenwichtig eetpatroon. Zuivel bevat vele mineralen en
vitaminen en hoogwaardige eiwitten. Zuivel is méér dan melkvet en meer
dan verzadigd vet. Het bevat een grote verscheidenheid aan vetzuren.
De EDA is dan ook blij dat de laatste wetenschappelijke onderzoeken de
EDA-visie ondersteunen laten zien dat de effecten van sommige
verzadigde vetzuren gunstig zijn voor de gezondheid.