Doorslaggevende overwegingen tunneltracés in kaart

06/10/2009 09:30

Deltares

Een groep deskundigen zal tijdens een symposium op 8 oktober proberen in kaart te brengen welke overwegingen doorslaggevend zijn bij de besluitvorming rond tunneltracés. Het is de bedoeling de resultaten van het symposium naderhand te vertalen in een visiedocument dat Nederlandse overheden in de toekomst kan ondersteunen bij de besluitvorming rond landschapstunnels.

Op donderdag 8 oktober vindt het symposium Landschapstunnels plaats op Hogeschool Rotterdam. Met de nieuwe term 'landschapstunnels' doelen de organiserende partijen op tunnels die het bij de aanleg van een weg, spoorlijn of andere verkeersverbinding mogelijk maken om het landschapskarakter van de locatie in stand te houden.

Vanwege de kosten die de bouw van zo'n tunnel met zich meebrengt, is het een optie die doorgaans niet als vanzelfsprekend in de besluitvorming rond nieuwe verkeerstrajecten wordt meegenomen. Het is de vraag of dit terecht is. De groene ruimte in verstedelijkte gebieden als de randstad is schaars waardoor de belevingswaarde van het landschap groot is. Met in acht neming van de stijgende landschapswaardering, vertragingen die actievoerders kunnen veroorzaken en kosten als gevolg van de juridische strijd die hieruit kan voortvloeien, is het in sommige gevallen wellicht verstandiger om de landschapstunnel van meet af aan op de agenda te zetten.

De deelnemers aan het symposium proberen aan de hand van vier vragen in kaart te brengen welke overwegingen van doorslaggevend belang zijn bij de besluitvorming rond landschapstunnels. De vragen luiden: Hoe groot is de (belevings)waarde van het landschap? Hoe zou de waarde van landschap moeten meewegen in een kosten-baten analyses? Welke state-of-the-art technieken komen in aanmerking bij de bouw van een landschapstunnel? Welke (planmatige) processen spelen een rol?

De vragen komen uitgebreid ter sprake in een achttal workshops die zijn gebaseerd op praktijkervaringen bij verschillende tunneltracés. De resultaten uit deze sessies vormen de basis voor een forumdiscussie waarbij beslissers zoals Hans van der Vlist (secretaris-generaal Ministerie van VROM), Jaap Wolf (portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening Stadsregio Rotterdam), Yorick Haan (wethouder Schiedam) en Coert van Ee (lid Provinciale Staten van Utrecht) aan de hand van een door Ellen Verkoelen (directeur Zuid-Hollandse Milieufederatie) aangedragen casus hun mening uitspreken. Een panel van deskundigen zal de beslissers hierbij inhoudelijk ondersteunen.

Het uiteindelijke doel van de organisatie is om de resultaten van het symposium te vertalen in een visiedocument dat Nederlandse overheden in de toekomst kan ondersteunen bij de besluitvorming rond landschapstunnels. De organisatie is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam, Deltares, Gemeentewerken Rotterdam, TU Delft, Nederlands kenniscentrum voor ondergronds bouwen en ondergronds ruimtegebruik (COB), en KIVI NIRIA. Verdere medewerking wordt verleend door Strukton, Volker Wessels en Royal Haskoning.

Symposium Landschapstunnels

Donderdag 8 oktober 2009, aanvang 10.00 u, einde programma 16.00 u.

Hogeschool Rotterdam, locatie Kralingse Zoom

Kralingse Zoom 91, 3063 ND Rotterdam

Entree is gratis, aanmelden via www.hogeschoolrotterdam.nl/landschapstunnels





http://www.hogeschoolrotterdam.nl/page.html?id=163626&ch=DEF