Feestelijke opening ISW Hoogeland


NAALDWIJK, 20091007 -- De Interconfessionele Scholengroep Westland heeft in bijzijn van directeur Cor van Dalen en architect Thomas Rau haar nieuwe locatie, ISW Hoogeland geopend. De school is ontworpen als een onderwijseiland waar leerlingen van drie voormalige locaties en verschillende opleidingsniveau's MAVO, HAVO en VWO onder een dak samen komen.

Het gebouw met zijn karakteristieke z-vormige plattegrond is ingedeeld in drie domeinen en daarnaast diverse gespecialiseerde ruimten. Het grootste domein wordt gebruikt door de bovenbouw havo/vwo, de twee andere domeinen zijn bestemd voor de onderbouw havo/vwo en de mavo leerlingen. Aan elk domein zijn twee leerpleinen gekoppeld, waarvan telkens een domein met ict voorzieningen en een zonder. Hier kunnen de leerlingen aan opdrachten werken. Het centraal gelegen zevende domein is, ter bevordering van de creativiteit, ingericht als kunstdomein.

Ondanks de indeling in domeinen zijn er geen fysieke scheidingen tussen de verschillende groepen leerlingen. De dagelijkse routes van de leerlingen kruisen op verschillende plekken in het gebouw. Daarnaast worden de gespecialiseerde ruimtes, zoals praktijklokalen, de mediatheek en de twee inpandige sportzalen aan de uiteinden van het gebouw door alle leerlingen gebruikt. Beide sportzalen kunnen door ophijsbare wanden gedeeld worden, waardoor in totaal twee grote of vier kleinere sportruimten ter beschikking staan.

Voor de herkenbaarheid heeft elk soort ruimte een accentkleur en ook elk leerplein een eigen kleur gekregen. De verkeersgangen zijn daarnaast voorzien van lambrisering, met daarop drie verschillende achtergronden die in samenwerking met grafisch ontwerper Buro Braak zijn vormgegeven. Typisch Westlandse taferelen worden afgewisseld met ballen en vlinders, corresponderend met de achtergrondkleur van het leerplein waar de gang naar toe leidt. Daarnaast nemen de vormen in frequentie en kleurintensiteit toe. Als visueel tegenwicht van de gekleurde wanden zijn de gietvloeren van de verkeersgangen in een grijze basiskleur uitgevoerd.

Ook aan de buitenkant zijn contrasterende kleuren en materialen te vinden. Delen van de façades van het uit donkere baksteen opgetrokken schoolgebouw zijn bekleed met cortenstaal. Al een paar weken na oplevering heeft deze weervaste staal zijn kenmerkende oranjebruine roestkleur aangenomen. De combinatie van cortenstaal en donker baksteen vormt een fraai contrast met de grotendeels uit glas bestaande `bebouwde brug' die de twee vleugels van het gebouw met elkaar verbindt.

Energie-efficiëntie wordt onder andere bereikt door betonkernactivering in combinatie met warmte-koude opslag. De ramen zijn voorzien van zonwerend glas, met daarin geïntegreerde zonwerende lamellen. In de aula is er een aanvullende elektrisch gestuurde zonwering, deze laat indirect licht naar binnen maar houdt de warmte buiten.

ISW Hoogeland is opgeleverd in augustus 2009 en heeft een bruto vloeroppervlakte van 13.300 m2 verspreid over drie verdiepingen en een kelderverdieping.

Voor meer informatie en hoge resolutie afbeeldingen kunt u contact opnemen met RAU PR, pr@rau.eu. Lage resolutie afbeeldingen zijn beschikbaar op rau.eu/blog/?p=884