Ministerie van Financiën

Werkkostenregeling wel degelijk lastenverlichting

Nieuwsbericht | 07-10-2009 | Belastingplannen

In een artikel in het Financieele Dagblad van woensdag 7 oktober staan diverse onjuistheden over de nieuwe werkkostenregeling die met Prinsjesdag is voorgesteld.

Kern nieuwe regeling
De nieuwe regeling stelt voor om de bestaande 29 regelingen te vervangen door een vast forfait van 1,5 % van de loonsom van het bedrijf. Deze vereenvoudiging maakt de werkkostenregeling fors eenvoudiger en vermindert de administratieve lasten. De regeling is mede opgesteld naar aanleiding van verzoeken uit het bedrijfsleven voor het vereenvoudigen van de verschillende regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen.

Onjuistheden en onvolkomenheden

Lastenverzwaring

De regeling is juist berekend als lastenneutraal op basis van alle beschikbare informatie. Op basis van onafhankelijk EIM-onderzoek en gegevens van de Belastingdienst is tot het voorgestelde forfait gekomen. Mocht het bedrijfsleven andere cijfers hebben, dan is Financiën uiteraard bereid hiernaar te kijken.

Overigens ontbreekt in het artikel een onderbouwing voor de geclaimde lastenverzwaring.

Rekenvoorbeeld

In het rekenvoorbeeld krijgen alle werknemers van het bedrijf een representatie/fitnessvergoeding. Volgens het EIM daarentegen geeft gemiddeld geeft 31,7% van de werkgevers aan 7,7% van de werknemers een representatievergoeding. Terwijl gemiddeld 3% van de werkgevers een fitnessvergoeding geeft aan 3% van de werknemers. Op basis van deze cijfers is het rekenvoorbeeld vooral een theoretische benadering te noemen.

Bovendien komen vrijwel alle fitnessvergoedingen in Nederland niet voor rekening van de werkgever, maar via het inleveren van belast loon. Daarmee waren ze budgettair neutraal voor de werkgever. Dat kan straks nog steeds: de werkgever kan de werknemer daarvoor belast loon laten inleveren.

Rouwkransen en fruitmanden

Een fruitmand bij ziekte van een werknemer of een rouwkrans na overlijden gaan in tegenstelling tot wat het artikel meldt niet tot het loon behoren.

Intermediaire kosten en etentjes

Het voorbeeld van het NOB, door het FD als "navrant" bestempeld, klopt niet. Intermediaire kosten zijn kosten, die een werknemer voorschiet. Hier verandert niets aan. Wanneer een werknemer deelneemt aan bijvoorbeeld een etentje met cliënten, zijn de kosten zuiver intermediaire kosten. De kosten van het etentje van de medewerker zijn "verblijfskosten". Deze kosten zijn gericht vrijgesteld in de nieuwe werkkostenregeling. De rekening van het gehele etentje blijft dus buiten de forfaitaire ruimte.

Verwante dossiers


* Belastingplannen