Ingezonden persbericht


*** PERSBERICHT ***

Woningmarkt Klimaatmeter laat eerste teken van herstel zien

Makelaarsland meet vertrouwen woningverkopers: 28% durft eerst te kopen!

Nederland meet, telt en indexeert zich suf om maar enig inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de woningmarkt. Vaak betreft het terugkijken. Hoe men de markt nú beleeft, dat gebeurt aan de hand van enquêtes. Daarbij wordt echter zelden een representatieve doelgroep gevonden. En een enquête invullen is makkelijk. Er naar handelen is een stuk moeilijker. Makelaarsland onderzoekt maandelijks onder zijn 300 nieuwe verkopers of zij eerst verkopen of eerst kopen. Daarmee wordt een echte indicator verkregen waaruit blijkt of er sprake is van vertrouwen, oftewel is er sprake van een kopers- of verkopersklimaat.

De NVM en het Kadaster kijken elke periode terug: hoeveel woningen zijn er verkocht tegen welke prijs? De strijd gaat over hoe actueel (NVM) en hoe volledig (Kadaster) hun cijfers zijn. Doordat de NVM met medianen in plaats van gemiddelden werkt, worden signalen afgevlakt. Jaap.nl heeft een WoningmarktMonitor ontwikkeld waarmee onder potentiële kopers en verkopers wordt gemeten wat zij de komende 3 maanden van de markt verwachten. Daarmee wordt het terugkijken al voorzichtig vooruitkijken. Probleem blijft dat dit meer gevoelscijfers zijn, dan dat er handelingen in het economisch verkeer worden gemeten.

Woningmarkt Klimaatmeter
De nieuwe methode die Makelaarsland ontwikkeld heeft, de zogeheten Woningmarkt Klimaatmeter, geeft de verhouding weer tussen eerst verkopen of eerst kopen. Veranderingen in deze verhouding geven prima inzicht in de ontwikkeling van het vertrouwen op de woningmarkt.

Uit de metingen van Makelaarsland is gebleken dat in mei 2008 51 procent eerst een woning kocht voordat zij gingen verkopen en langzamerhand kalfde dit percentage af tot slechts 19 procent deze zomer. Inmiddels is de groep die eerst durft te kopen weer aan het groeien. Al weer 28 procent van de verkopers koopt alvorens over te gaan tot verkoop.

Gat in de markt
Volgens Stoop gaan steeds meer mensen inzien dat de dip op de huizenmarkt ook voordelig kan zijn. "Met name panden in het dure segment zijn scherp in te kopen. Als je een baan hebt zonder onzekerheid en een courant huis bezit in een lagere prijsklasse, kan je echt je slag slaan. De rente is ook nog eens laag. Je ziet dat steeds meer mensen dit gat in de markt ontdekken en eerst durven te kopen."

Stoop wil echter geen hosanna-verhaal afsteken. "Het is gewoon prettig om te constateren dat er concrete, positieve signalen zijn." Hij hoopt dat dit gaat betekenen, dat degenen die nog met 2 huizen zitten over afzienbare tijd ook mogen profiteren van een herstel van de woningmarkt.