TNS NIPO

7 oktober 2009

Nederlanders hebben begrip voor actiebereidheid bonden Een op zeven werkende Nederlanders zegt zeker zelf actie te gaan voeren

De weerstand van Nederlanders tegen het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar neemt verder toe. In maart 2009 vond 45 procent verhoging van de AOW-leeftijd acceptabel, nu is dat 39 procent. Het percentage mensen dat verhoging onacceptabel vindt is daarentegen gestegen van 52 procent in maart naar 57 procent nu. Grote vraag is of de herfst net zo heet zal worden als in 2004, toen grootschalig gedemonstreerd werd tegen de prepensioenplannen van het kabinet Balkenende II. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) vindt het terecht dat de bonden actie gaan voeren. Een op de zeven werkende Nederlanders (14%) zegt zeker zélf op de een of andere manier actie te gaan voeren. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws heeft uitgevoerd.

De houding van Nederlanders jegens verhoging van de AOW-leeftijd heeft veel te maken met het soort beroep dat mensen hebben: mensen met een meer fysiek beroep vinden verhoging veel vaker onacceptabel. Vooral in de transportsector en industrie is de weerstand groot: respectievelijk 83 procent en 76 procent van de mensen binnen deze sectoren noemt de maatregel onacceptabel. Mensen werkzaam in kantoorbanen vinden verhoging van de AOW-leeftijd in meerderheid wél acceptabel. Zo noemt 57 procent van de mensen werkzaam in het bank- en verzekeringswezen en 51 procent van de mensen binnen zakelijke dienstverlening en ICT de maatregel acceptabel.

Draagvlak onder CDA- en PvdA-achterban afgenomen, PVV-achterban mordicus tegen Vooral onder de mensen die nu CDA of PvdA zouden stemmen, is de steun voor verhoging van de AOW-leeftijd afgenomen. In de vorige meting (september 2009) vond nog 64 procent van de CDA-aanhang de maatregel acceptabel, nu slechts 55 procent. Van de PvdA aanhang vond in september nog een meerderheid (53%) de maatregel acceptabel, nu nog maar 45 procent. Afgezien van de achterban van het CDA vindt alleen de achterban van de VVD (60%) en D66 (56%) verhoging van de AOW-leeftijd in meerderheid acceptabel. De aanhang van de linkse partijen én van de PVV vindt de maatregel in grote meerderheid onacceptabel.

Achterban PVV en SP op de barricades?
De steun voor actievoeren door de bonden is het grootst onder mensen die SP, PVV en GroenLinks zouden stemmen (alle boven de 80%). Van de VVD- en CDA-aanhang noemt echter ongeveer de helft (55% resp. 49%) het onterecht dat de vakbonden actie willen gaan voeren. Van de werkende Nederlanders geeft 14 procent aan zeker wel bereid te zijn zelf actie te voeren tegen het verhogen van de AOW leeftijd. Van de vakbondsleden is bijna een kwart (24%) zeker bereid zelf actie te gaan voeren. De PVV- en SP-aanhang is het meest actiebereid: 27 procent respectievelijk 26 procent geeft aan zeker wel zelf actie te gaan voeren.

Schuld stuklopen akkoord AOW-leeftijd vooral bij werkgevers gelegd Het lijkt er op alsof Nederlanders vooral de werkgevers de schuld geven van het mislukken van het overleg tussen werkgevers en werknemers binnen de SER. Vier op de tien (41%) Nederlanders onderschrijven de stelling dat het 'onterecht is dat de vakbeweging nu stakingen organiseert, omdat ze voldoende kans heeft gehad om samen met de werkgevers tot een oplossing te komen'. De helft is het met deze stelling oneens (51%). Daarentegen is 57 procent het eens met de stelling dat het 'terecht is dat de vakbeweging nu stakingen organiseert, omdat de werkgevers nooit echt tot een compromis met de werknemers wilden komen'. Drie op de tien Nederlanders (31%) zijn het hier mee oneens.

C6956 J2 | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 5 en 6 oktober 2009. In totaal werden 1.051 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.051).