Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
7 oktober 2009

--Persbericht--

Vijf aanbieders in beeld voor leveren hulp bij het huishouden

Resultaat Europese aanbesteding Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onlangs hebben de acht Achterhoekse gemeenten een Europese aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) afgerond. Als de gunning over ruim twee weken definitief wordt, sluit de gemeente Oost Gelre met deze zorgaanbieders per 1 januari 2010 een contract. Het contract heeft een looptijd van 2 jaar met een optie om 2 maal 1 jaar te verlengen.

De gemeente Oost Gelre heeft de levering van hulp bij het huishouden voorlopig gegund aan de volgende vijf zorgaanbieders: . Stichting Careaz thuiszorg
. Thuiszorg Service Nederland
. Thuishulp Sensire
. Vitaal thuiszorg
. Zorgkompas bv
Het betreft hier eenvoudige schoonmaakwerkzaamheden.

De schoonmaakwerkzaamheden waarbij cliënten ook ondersteuning bij het op orde houden van hun huishouden krijgen is gegund aan: . Stichting Careaz thuiszorg
. Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé
. Thuiszorg service Nederland
. Thuishulp Sensire
. Zorgkompas bv

Nieuwe contracten nodig
Sinds de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van hulp bij huishouden. Het gaat dan om schoonmaakwerkzaamheden bij mensen thuis die daarvoor een indicatie hebben gekregen van de gemeente, eventueel te combineren met ondersteuning van mensen bij het voeren van de regie over het huishouden. Daarvoor hebben de gemeenten destijds een contract afgesloten met meerdere aanbieders. Dit contract loopt af op 1 januari 2010.

Om nieuwe contracten af te kunnen sluiten, is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De randvoorwaarden van deze procedure zijn tot stand gekomen na ruggespraak met de Wmo-raden uit de gemeenten. In de procedure is aan verschillende onderdelen aandacht besteed. Zo wordt er rekening gehouden met de voorgestelde wetswijziging met betrekking tot de inzet van alfamedewerkers. Vanaf 2010 mogen zorgaanbieders geen alfamedewerkers meer inzetten, maar alleen personeel dat in dienst is bij de aanbieder.

Verder hebben de gemeenten een signaal afgegeven over de hoge lonen van bestuurders binnen de zorgsector. Daartoe hebben ze een item opgenomen dat deze lonen niet boven de zogenoemde "Balkenende-norm" mogen uitkomen. Ook is er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van dienst-verlening en invulling van het begrip 'de klant centraal stellen' en 'samenwerking met andere hulpverleners'.

Beoordeling
Bij de voorlopige gunning is rekening gehouden met een aantal factoren. Van alle inschrijvingen is beoordeeld welke vijf aanbieders de economisch meest voordelige inschrijvingen hebben gedaan. Bij die beoordeling is meegewogen: de aangeboden tarieven, de kwaliteit van de dienstverlening, ketensamenwerking en de gemeentelijke wensen. De kwalitatieve eisen hebben bij de selectie van de aanbieders zwaarder mee geteld dan de prijs. Kwaliteit gaat vóór de prijs.

Reactietermijn
De betrokken zorginstellingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen hebben nog 15 dagen te tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Na de definitieve gunning is voor de inwoners van Oost Gelre bekend uit welke vijf zorgaanbieders zij na 1 januari 2010 een keuze kunnen maken voor hulp bij het huishouden. Daarbij kunnen burgers kiezen uit verstrekking van hulp bij het huishouden "in natura" door één van de vijf zorgaanbieders die de gemeente zal contracteren. Maar ook kan gekozen worden voor een persoonsgebonden budget. Met dit bedrag kan de burger zelf een hulp zoeken en ook zelf betalen.

Vragen
Met vragen over de aanbesteding of de gevolgen daarvan kan contact worden opgenomen met het zorgloket in Groenlo (Gezondheidscentrum "Den Papendiek"), Buitenschans 48, tel. 477577 of in Lichtenvoorde in het gemeentehuis, tel. 378378. Meer informatie over het zorgloket staat op de website www.oostgelre.nl.


--Einde persbericht-




Gemeente Oost-Gelre