Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 7 oktober 2009                                                 |
Selectief investeren in logistieke vastgoedsector
Nog steeds kansen op de Nederlandse markt voor distributiecentra

De logistieke sector in Nederland heeft net als andere landen binnen de Eurozone te maken met een duidelijke krimp. Ten opzichte van vorig jaar is de vraag naar hoogwaardige distributiecentra in 2009 fors teruggelopen. Door de huidige economische situatie worden weinig nieuwe ontwikkelingen geïnitieerd en transacties die worden gesloten betreffen veelal kortlopende huurcontracten. Over het algemeen komen herhuisvestingbeslissingen voort uit een efficiencyslag bij logistieke verladers en dienstverleners, die door verminderde activiteiten ook minder ruimte nodig hebben. Er is wel enige beweging op de markt door een breder scala aan kopers uit binnen- en buitenland. De markt voor distributiecentra biedt nog steeds kansen. Dit blijkt uit het rapport 'Logistiek is rekenkunst' van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff over de Nederlandse markt voor distributiecentra met daarin de belangrijkste trends op de logistieke gebruikers- en beleggingsmarkt.

Vorig jaar werd in totaal iets meer dan 800.000 m² aan logistiek vastgoed opgenomen door gebruikers. Gerwin Vos, afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff: "In 2009 zet de daling vooralsnog door met een opname in de eerste zes maanden van 335.000 m². In het derde kwartaal heeft een marginaal aantal transacties plaatsgevonden. We verwachten dat we ultimo 2009 op circa 500.000 m2 (het historische gemiddelde) uitkomen."

Het aanbod van distributiecentra (DC's) is niet gedaald. Gebruikers concentreren vanuit het oogpunt van efficiëntie hun logistieke activiteiten bij voorkeur in nieuw ontwikkelde, hoogwaardige en zeer grootschalige DC's en niet in oudere, kleinere DC's. Bedrijven verhuizen op dit moment primair uit efficiencyoverwegingen om concurrerend te blijven. Er is momenteel sprake van een forse stijging van aanbod in een onderhuursituatie. Als gevolg van de dalende goederenvolumes, zitten veel logistiek dienstverleners te ruim in hun jasje.

Vos: "Afgelopen maanden vonden vooral vastgoedtransacties plaats door bedrijven uit de voedingsmiddelensector. Daarnaast werden in de eerste drie maanden van dit jaar veel grondstoffen en bulkgoederen opgeslagen, vooral in het havengebied van Rotterdam. Ook werd door logistiek dienstverleners ruimte opgenomen om niet verkochte voorraden (elektronica, auto's, meubilair, etc.) op te slaan, die als gevolg van de economische crisis momenteel geen afzet vinden. Op deze wijze weet de logistieke vastgoedmarkt toch ook van de economische recessie te profiteren."

Al langer is een trend zichtbaar waarin verschillende distributieactiviteiten zich concentreren. De zogenaamde 'campus-gedachte', waarbij meerdere logistieke centra op één locatie of in elkaars nabijheid worden gehuisvest, zoals DHL dat onder andere in Tilburg en Venlo heeft gedaan. Op dit moment staat deze tendens door sterk verminderde volumes en vertrekkende klanten enigszins onder druk. Desondanks verwacht DTZ Zadelhoff dat, ingegeven door langzaam aantrekkende goederenvolumes, deze beweging in 2010 doorzet bij de logistiek dienstverleners en verladers (zie bijvoorbeeld het nieuwe distributiecentrum voor LG/Hi-Logistics in Oosterhout).

In de eerste helft van 2009 vond een klein aantal beleggingstransacties in het logistieke segment plaats. Daar waar gedurende de eerste helft van het jaar slechts enkele, veelal Duitse, partijen in staat bleken om te investeren, ziet DTZ Zadelhoff na deze zomer een breder scala aan kopers uit binnen- en buitenland, dat zich op de markt begeeft. "Onze verwachting is dat aanvangsrendementen in de tweede helft van 2009 nog licht oplopen, maar dat aanvangsrendementen voor jong logistiek vastgoed op goede locaties en langjarige huurcontracten stabiel blijven", aldus Vos.

Het rapport 'Logistiek is rekenkunst' - De Nederlandse markt voor distributiecentra - is te downloaden via de website van DTZ Zadelhoff, www.dtz.nl.

|