Gemeente Eersel


Harmonisatie peuterspeelzalen: Peuters kunnen voortaan in het eigen dorp blijven

Het aantal peuters dat in gemeente Eersel een peuterspeelzaal bezoekt neemt af. Hier tegenover staat dat het aantal peuters dat naar een kinderdagverblijf gaat toeneemt. Dit heeft te onder andere te maken met het feit dat ongeveer 70% van de ouders allebei een baan hebben. Door de raad is besloten dat gemeente Eersel gaat investeren in brede scholen zodat in elk van onze dorpen de basisvoorzieningen beschikbaar blijven voor haar inwoners. Voor het peuterspeelzaalwerk (VVE) betekent dit dat het behouden kan blijven en zelfs uitgebreid wordt met een kinderdagverblijf. Kinderen moeten in het eigen dorp kunnen blijven. Dit is mogelijk als de peuters van 2,5- tot 4 jaar eenzelfde VVE aanbod krijgen.

Het Rijk stimuleert de ontwikkeling van brede scholen en heeft de harmonisatiewetgeving in voorbereiding. De kwaliteit van VVE is gelijk aan wat momenteel een peuterzaal te bieden heeft. Karin Sesink, de huidige directeur blijft als kwaliteitscoördinator voor VVE: â Voor de peuters verandert er qua aanbod niet veel. De peuterleiders komen in dienst van de kinderdagverblijfaanbieder. Als het mogelijk is blijft de peuterleidster in het âeigenâ dorp werkenâ.

Â

Voor de ouders ontstaat een grotere mate van flexibiliteit. Normaal gesproken ging een peuter 2,5 uur naar de peuterspeelzaal. Nu kan een peuter een volledig dagdeel naar de opvang. Let wel: kan, het hoeft niet. Van zoân dagdeel is zo'n 2,5 uur in het midden ingeruimd voor VVE-activiteiten. Dus aan het begin en aan het einde van die 2,5 uur ontstaat er flexibiliteit. Men kan de peuter eerder brengen en/of later ophalen dan nu het geval. Dus men kan bijvoorbeeld de peuter wegbrengen en ophalen op dezelfde tijden als de basisschoolkinderen.

Â

Voor de ouders zal de huidige vorm van subsidieverstrekking veranderen. Er wordt gekeken of ouders recht hebben op een bijdrage van het rijk door de wet kinderopvang. Wanneer dit niet zo is, komen de ouders in aanmerking voor een door de gemeente gesubsidieerde VVE-plaats. Overeenkomstig de normen van het rijk wordt de subsidie inkomensafhankelijk verstrekt.

Â

De raad zal in de eerstvolgende raadsvergadering het agendapunt bespreken.

Â

Voor meer informatie kunt u de volgende link gebruiken.

Peuterspeelzalen