Gemeente Oirschot

Ontwerptracébesluit verbreding A58 Eindhoven-Oirschot

Ontwerptracébesluit (OTB) verbreding A58 Eindhoven-Oirschot ter inzage

Â

Het ontwerptracébesluit en de milieueffectrapportage van de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Oirschot liggen vanaf woensdag 30 september ter visie. Het gaat om de eerste van drie projecten die in Brabant onder de Spoedaanpak vallen. Alle drie vormen ze een direct knelpunt in samenhang met de uit te breiden Randweg Eindhoven en Rondweg âs-Hertogenbosch.

Â

Voorkomen van flessenhals

Het project richt zich op de uitbreiding van de A58 met een extra rijstrook voor het verkeer van de randweg Eindhoven richting Oirschot. Hiermee wordt direct ingespeeld op de toekomstige capaciteit van de vernieuwde randweg Eindhoven. Voor een vlotte afwikkeling van het verkeer van de randweg richting Tilburg is een extra rijstrook tussen knooppunt Batadorp en Oirschot noodzakelijk. De betrouwbaarheid van het wegennet aan de noord- en westzijde van Eindhoven zal hierdoor toenemen. Dit is van belang voor zowel het personenverkeer als voor het vrachtverkeer. De start van de aanleg van de extra strook zal naar verwachting halverwege 2010 aanvangen. Begin 2011 moet deze gereed zijn.

Â

Spoedaanpak Noord-Brabant

In heel Nederland pakt Rijkswaterstaat dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan. Dit is mogelijk dankzij de Wet Versnelling besluitvorming wegprojecten. Het gaat in alle gevallen om belangrijke verbindingswegen die een knelpunt (gaan) vormen. De wegaanpassingen zijn relatief eenvoudig en ze dragen direct bij aan een betere doorstroming van het verkeer. Behalve snel, werkt Rijkswaterstaat ook zorgvuldig aan een beter bereikbaar Nederland. Het milieu en de rechten van omwonenden blijven belangrijke aandachtspunten bij de uitwerking van de oplossingen.

Â

Noord-Brabant profiteert ook van de landelijke spoedaanpak. In onze provincie worden drie knelpunten versneld aangepakt die alle samenhangen met de vernieuwing van de Randweg Eindhoven en de Rondweg âs-Hertogenbosch. Het gaat om de (enkelzijdige) verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Oirschot, de (enkelzijdige) verbreding van de A2 tussen het knooppunt Leenderheide en Valkenswaard en de verbreding van de A2 tussen âs-Hertogenbosch en Eindhoven (in beide richtingen). De planning van de andere twee projecten wordt later dit jaar bekend.

Â

Zienswijze doorgeven

Het Ontwerptracébesluit (OTB) en de milieueffectrapportage (MER) liggen vanaf woensdag 30 september ter visie, onder andere bij de gemeentehuizen van Oirschot, Best en Eindhoven. Tot dinsdag 10 november kan iedereen zijn zienswijze doorgeven aan het Centrum Publieksparticipatie in Den Haag. Vertegenwoordigers hiervan zijn ook aanwezig tijdens de twee informatiemarkten die Rijkswaterstaat organiseert. Deze vinden plaats op maandag 19 oktober in Cultureel Centrum De Enck in Oirschot en op dinsdag 20 oktober in de aula van het Heerbeeck College in Best. Het is mogelijk te reageren op alle aspecten van het OTB en MER. Zo kan er bijvoorbeeld ingegaan worden op de wijze waarop de inpassing van de extra rijstrook verbeterd zou kunnen worden of op zaken die niet kloppen of het persoonlijk belang raken.

Â

Meer informatie

Vanaf woensdag 30 september kunt u meer informatie vinden op de site van Rijkswaterstaat www.rijkswaterstaat.nl/a58eindhovenoirschot of op de site van het Centrum Publieksparticipatie www.centrumpp.nl.