Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Schone Kleren Campagne

Kledingarbeiders ontwikkelen regionaal basissalaris Asia Floor Wage coalitie biedt oplossing voor structurele onderbetaling

AMSTERDAM/DELHI - Op de World Day of Decent Work (7 oktober) wordt in ruim 20 landen, verspreid over drie werelddelen, het plan voor een regionaal basissalaris voor kledingarbeiders gelanceerd. Deze 'Asia Floor Wage' is ontwikkeld door een coalitie van Aziatische vakbonden en NGOs, en biedt een oplossing voor de structurele onderbetaling in de industrie. De Schone Kleren Campagne ondersteunt de coalitie: "Het is hoog tijd dat de mensen die onze kleding maken loon krijgen waar ze van kunnen leven," zegt woordvoerder Geert-Jan Davelaar.

De Schone Kleren Campagne roept Nederlandse merken die hun kleding in Azië laten maken op om de Asia Floor Wage te steunen, en de lonen van de mensen die hun collecties daar naaien te helpen verhogen. In het kader van de onlangs gestarte campagne Kleren Schoon? Leefbaar Loon! worden merken als C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prénatal en WE aangespoord geloofwaardige stappen hiertoe te zetten. Hun klanten kunnen de merken bijvoorbeeld via www.schonekleren.nl laten weten dat ze willen dat voor hun kleding een loon wordt betaald waarvan de arbeiders kunnen leven.

De Asia Floor Wage (AFW) heeft berekend hoeveel arbeiders in de belangrijkste kledingproducerende landen nodig hebben om in dezelfde basisbehoeftes te kunnen voorzien.
"Er is enorme concurrentie op inkoopprijzen. Als de kosten in een land te hoog zijn komt het voor dat de productie naar een ander land wordt verplaatst", zegt Davelaar. "Een slechte zaak, want dan verliezen arbeiders hun werk, en verdienen ze helemaal niks. Daarom heeft deze coalitie gekozen voor een gezamenlijke aanpak. Omdat dit basisloon geldt in álle Aziatische landen die kleding maken, heeft het verplaatsen van productie geen zin meer." Dit helpt hongerlonen uit de kledingindustrie te bannen.

Omdat de kosten per land verschillen was een rekeneenheid nodig die kledingarbeiders in Azië dezelfde koopkracht geeft. Dat basisloon is vastgesteld op 475 internationale dollars, gebaseerd op de 'Purchasing Power Parity' van de Wereldbank. Dit betekent in India bijvoorbeeld een leefbaar maandloon van 7695 rupee (111 euro) en in Bangladesh 9450 taka (96 euro). Een leefbaar loon is door de Verenigde Naties vastgesteld als mensenrecht in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en voorziet in de essentiële basisbehoeftes.

Tijdens de lancering wordt het rapport 'Stitching a Decent Wage across Borders' gepubliceerd over de Asia Floor Wage en lonen in de kledingindustrie, met onderzoeksresultaten uit onder andere Bangladesh en India. De komende tijd zullen er wereldwijd verschillende activiteiten plaatsvinden om de AFW te steunen.


---

Meer informatie (