Vrije Universiteit Amsterdam

Op zoek naar balans?! De doorwerking van Nieuw Publiek Management in drie Europese landen


* Startdatum: 07-10-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Op zoek naar balans?! De doorwerking van Nieuw Publiek Management in drie Europese landen


* Spreker: A.M. van Essen


* Promotor: prof.dr. J.E. Keman


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Anne Marije van Essen laat in haar proefschrift zien dat Nieuw Publiek Management (NPM) in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk niet op dezelfde manier doorwerkt in de nieuwe
ziekenhuisbetalingssystemen. De nadruk ligt in Nederland op competitie en marktwerking, in Duitsland op transparantie en efficiëntie en in het Verenigd Koninkrijk op keuzevrijheid en het sluiten van contracten. Zij verklaart deze verschillen met behulp van de verschillende politieke standpunten in de landen en de verschillende uitkomsten van de onderhandelingen tussen de medische professie en de regering.

Bestaat er een perfecte oplossing die zowel zorgt voor kortere wachtlijsten in de zorg als bijdraagt aan de garantie voor een betaalbare, toegankelijke en kwalitatieve zorg? Nieuw Publiek Management (NPM) wordt sinds de jaren tachtig gezien als een oplossing voor uiteenlopende problemen die zich voordoen in de publieke sector. Door een pakket aan sturingsinstrumenten, afkomstig uit de private sector, dat enerzijds de verschillen tussen de publieke en private sector opheft en anderzijds de nadruk legt op de verantwoordelijkheid van de dienstverlener, zou de `performance' van de gezondheidszorg moeten verbeteren. Het primaire idee is dat sturingsmechanismen uit de private sector beter werken dan bureaucratische controlemechanismen.

Het volledige proefschrift is hier te downloaden.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam