Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurweken Heerlen 2009

met o.a. Peutz-lezing, film en tentoonstelling

Van 7 t/m 25 oktober 2009 organiseren de Vrienden van het Vitruvianum weer de Architectuurweken Heerlen in SCHUNCK*. Woensdag 7 oktober vindt de Peutz-lezing plaats door architect Jeanne Dekkers en maandag 12 oktober de filmvertoning 'Synecdoche, New York' i.s.m. Filmhuis De Spiegel. Op woensdag 14 oktober volgt het jaarlijkse rondetafel gesprek. Daarnaast is van 7 t/m 25 oktober een tentoonstelling met reis- en ontwerpschetsen van Jeanne Dekkers te zien. Alle activiteiten zijn gratis en beginnen steeds om 20.00 uur.

Peutz-lezing (aanmelden t/m vrijdag 2 okt. via architectuur@schunck.nl of 045-5772205)

Op woensdag 7 oktober houdt Jeanne Dekkers de 6e Peutz-lezing in het Glaspaleis Heerlen. De titel van haar lezing is Poëtisch ingenieurschap : ratio en intuïtie. Zelf zegt ze hierover: "Kijken en luisteren is het grootste goed om tot nieuwe dingen te komen. Iedere dag opnieuw de werkelijkheid onder ogen zien, waardoor de essentie achter het uiterlijk wordt ontdekt. Op deze wijze is het mogelijk om zowel analytisch als intuïtief een nieuwe wereld te bedenken die werkt en die richting geeft aan de toekomst. Een gebouw is de verbeelding van architect en gebruiker vanuit de cultuur en filosofie, geplaatst in tijd en maatschappij. Een gebouw is dienend naar de opgave en is tegelijkertijd autonoom. Mijn gebouwen zijn als krachtige 'statements' die een trotse bijdrage leveren aan de omgeving".

Jeanne Dekkers is geboren en getogen in Limburg. Ze studeerde bouwkunde op de TU te Eindhoven . Ze heeft vele spraakmakende gebouwen op haar naam staan, zoals het politiebureau Nijmegen, Limburgs Historisch Museum te Venlo, sporthal Hoensbroek in Heerlen en een onderwijsgebouw voor de Vrije Universiteit te Amsterdam. Momenteel start ze met het uitwerken van de Dobbelsteen locatie te Sittard. Haar schetsen zijn illustratief voor het ontwerpproces en haar denken over het vak. Als bevlogen vakvrouw doceert, schrijft en geeft ze lezingen. Als bestuurslid van de BNA behartigt ze de belangen van haar vakgebied. Ze schreef een boek "Over schetsen" en brengt binnenkort een boek over poëtisch ingenieurschap uit waarin ze haar ontwerpfilosofie toelicht. Ze woont en werkt in Delft waar ze architect-eigenaar is van het architectenbureau Jeanne Dekkers Architectuur.

Film: Synecdoche, New York (aanmelden via 045-5772200) Maandag 12 oktober wordt in samenwerking met filmhuis de Spiegel, de film "Synecdoche, New York" getoond. In deze film wordt theaterregisseur Caden Cotard (Hoffman) verlaten door zijn vrouw, hoort dat hij ernstig ziek is én wordt in de gelegenheid gesteld om een bijzondere produktie van 'Dood van een handelsreiziger' te regisseren. Het blijkt een ingewikkelde klus. Synecdoche, New York is het regiedebuut van Charlie Kaufman, die naam maakte met zijn scenario's voor films als Being John Malkovich, Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Rondetafelgesprek
Woensdag 14 oktober is een Rondetafelgesprek georganiseerd over het thema krimp. De komende generatie zal de bevolking van Parkstad krimpen van 240.000 naar 170.000 inwoners. Het daarvoor benodigde aantal woningen zal dalen van 110.000 naar 80.000. Met deze daling zullen ook winkels, scholen en andere voorzieningen verdwijnen. Om een beeld te vormen: ruim Y van Heerlen is weg, of bijna heel Kerkrade en Brunssum, of geheel Landgraaf, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken samen! En de vraag is: hoe ziet een aantrekkelijk en levensvatbaar Parkstad er dan uit? Waar worden welke woningen en andere voorzieningen gesloopt? Waar wordt nog gebouwd? Welke kwaliteiten worden getoond? Wie worden hierbij betrokken? Wie bepaalt dat uiteindelijk? Over deze en andere vragen praten de wethouders Lex Smeets (Heerlen) en Andy Dritty (Landgraaf), samen met hoogleraar Christian Uwer (Aken) en socioloog Nol Reverda (Maastricht)onder leiding van journalist Joep Dohmen (Heerlen).

Tentoonstelling

Van woensdag 7 oktober tot zondag 25 oktober is er een tentoonstelling met werk van Jeanne Dekkers te bezichtigen in de voorruimte van de filmzaal. Met de getoonde schetsen, bouwtekeningen en maquettes wordt het steeds terugkerend proces van idee, van intuïtie tot concreet bouwplan, verduidelijkt en inzichtelijk gemaakt. Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur (s.v.p. melden aan de balie)

////////////////


Ingezonden persbericht