CPNB


Persbericht 3-11-2008
Gouden Griffelwinnaar 2008 schrijft geschenk
Thema Kinderboekenweek 2009: Eten en snoepen in kinderboeken

Jan Paul Schutten tijdens het Kinderboeken-
bal 2008 (foto: Chris van Houts)
De Kinderboekenweek 2009 wordt de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken zullen boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt. Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Het wordt een non-fictie boek over eten. De 55ste editie van de Kinderboekenweek is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009.

Eten, drinken en snoep heeft een speciale plaats binnen de kinderliteratuur. Naast non-fictie, zoals kookboeken voor kinderen, zijn eten, drinken en snoep veelvuldig te vinden in fictie. Auteurs laten binnen de eigen gecreëerde werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft. De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet `snoskommers', Harry Potter snoept van `Smekkies in alle Smaken' en volwassenen worden weer kind in Schmidt's Pluk van de Petteflet door het eten van `hasselbramenjam'.

In de klassieker Het Boek van Luilekkerland (1912) van Chr. van Abkoude speelt voedsel de hoofdrol; waar de fontein wijn en limonade spuit, het snoep regent en de huizen van koek zijn. Een mooi voorbeeld is ook Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? uit Hans en Grietje. Of de boeken waarin het eten onlosmakelijk verbonden is met de hoofdpersoon zoals de honing in Winnie de Poeh of de snoephartjes met tekst in de boeken van Lena Lijstje, die Lena helpen antwoord te vinden op haar vragen.

Jan Paul Schutten (1970) studeerde communicatie in Utrecht en werkte erna als tekstschrijver bij een reclamebureau. In 2003 verscheen zijn eerste kinderboek Ruik eens wat ik zeg. Hij ontving hiervoor in 2004 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. In de Kinderboekenweek van dit jaar werd zijn boek Kinderen van Amsterdam bekroond met de Gouden Griffel 2008.