Gemeente Den Helder

Gemeente bindt strijd aan met hondenpoep op: 2009-10-07

Veel jutters klagen erover: hondenpoep op straat. Op veel plaatsen in de stad zorgt hondenpoep voor overlast. Daar wil de gemeente wat aan doen. Door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt het verplicht opruimmateriaal mee te nemen. Ervaring in andere gemeenten leert, dat dat een extra stimulans is voor hondenbezitters om hondenpoep te verwijderen van de openbare weg. Daarnaast wordt de APV aangepast om aan te sluiten op de nieuwe milieuregelgeving. In de APV van de gemeente Den Helder staat al dat een opruimverplichting voor hondenpoep. De praktijk leert echter dat deze regel lastig is te handhaven. Gevolg is dat de opruimverplichting in het algemeen slecht wordt nageleefd; op diverse plaatsen is er overlast door hondenpoep. Daar wil de gemeente wat aan doen, we willen dat de opruimregels voor hondenpoep beter worden nageleefd. Daarom verplicht de nieuwe APV hondenbezitters om - bij het uitlaten van hun viervoeter - spullen meenemen om de poep op te ruimen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hondenpoepzakjes of een zogenaamde poepschep. De handhavers zullen actief gaan controleren. Heeft een hondenbezitter geen materiaal bij zich, dan volgt een boete.

Aanpassing aan nieuwe milieuregelgeving
De aanpassing van de APV aan de nieuwe milieuregelgeving heeft te maken met het in werking treden van het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer (Barim). Dit besluit geldt voor het merendeel van de in Den Helder gevestigde bedrijven, die onder de Wet milieubeheer vallen. In de Barim staan onder meer regels over het voorkomen van geluidsoverlast, zoals duidelijke geluidnormen waaraan de bedrijven moeten voldoen. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen waarbij bedrijven (of verenigingen) niet aan deze normen behoeven te voldoen. Zo is het Barim niet van toepassing op oefenbijeenkomsten van muziekverenigingen. Ook zijn er uitzonderingen gemaakt voor een beperkt aantal dagen voor (horeca)bedrijven.

Deze uitzonderingen zijn ter beoordeling van de gemeente. Om vrijstellingen in goede banen te leiden worden er nu regels opgenomen in de APV. Zo geldt voor muziekverenigingen dat de vrijstelling voor oefenbijeenkomsten geldig is voor maximaal 6 uur per week. Ook uitzonderingen van bedrijven zijn in de APV opgenomen, de afzonderlijke normen zijn in zijn algemeenheid 10 dB(A) hoger dan de normen in het Barim.