Openbaar Ministerie

OM in hoger beroep in TomPoes-zaak

7 oktober 2009 - Arrondissementsparket Zutphen

De rechtbank Zutphen heeft vandaag in de zaken tegen 16 verdachten in het zogenoemde Tompoes-onderzoek het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard. Het OM is het hier niet mee eens en stelt daarom hoger beroep in.

De officier van justitie heeft op de regiezitting op 23 september jl. aangegeven dat er in dit onderzoek vormverzuimen zijn geweest. Het OM is van mening dat dit echter niet de verstrekkende consequentie van de niet-ontvankelijkheid dient te hebben.

Geheimhoudergesprekken
Op het moment dat het OM ontdekte dat geheimhoudergesprekken in het onderzoek niet vernietigd waren, is direct actie ondernomen om de gesprekken te vernietigen. De rechtbank is destijds, evenals de advocaten, op de hoogte gebracht van het niet vernietigen van de geheimhoudergesprekken en de procedure die daarna door het OM in gang gezet is. De betreffende geheimhoudergesprekken zijn in het geheel niet gebruikt in het onderzoek, ook niet als sturingsinformatie. Het betroffen overigens geheimhoudergesprekken met medici.

Tapgesprek
Toen bleek dat een tapgesprek door de politie onjuist was uitgewerkt, heeft het OM direct de Rijksrecherche opdracht gegeven te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en de rechtbank verzocht eerst dit onderzoek af te wachten.

Op grond van het foutief uitgewerkte tapgesprek is nader onderzoek gedaan naar een verdenking van de handel in harddrugs. Van handel in harddrugs is vervolgens echter niet gebleken.

Er is geen sprake van het bewust voor de verdediging achterhouden van stukken die betrekking hebben op de start van het onderzoek. Er zijn wel fouten gemaakt, maar het OM is van mening dat niet-ontvankelijkheid een te vergaande consequentie is.