Gemeente Helmond


Helmond hondvriendelijker

Wereld Dierendag was dit jaar een extra feestelijke dag voor honden in Helmond.

Wethouder Trix Houthooft gaf op symbolische wijze de aftrap voor het hondvriendelijker hondenbeleid dat de gemeente gaat voeren. Dat deed zij door demonstratief het hondenverbodsbord bij de ingang van het Hortensiapark van de paal te schroeven. Het Hortensiapark is een voorbeeld voor veel meer hondenverbodgebieden in Helmond die zijn opgeheven.

Meer hondenvoorzieningen

In de wijken Helmond Oost, Centrum en Mierlo-Hout geldt voortaan alleen nog een hondenverbodgebied op kinderspeelplekken. Ook in het centrumgebied mogen hondjes niet komen. In de drie wijken worden ook nieuwe depodogs (afvalbakken met een zakjesautomaat) geplaatst, wat het makkelijker maakt om hondenpoep op te ruimen. Ook worden nieuwe voorstellen uitgewerkt voor uitlaat- en loslaatterreinen.

Meer wijken

Met meer hondenvoorzieningen, een betere reiniging en intensievere controle door de Stadswacht wil de gemeente er enerzijds voor zorgen dat hondenbezitters nog meer plezier hebben van hun trouwe viervoeter. Anderzijds wil de gemeente hiermee ook de overlast terugdringen die honden soms kunnen veroorzaken. Naar verwachting zullen de komende maanden ook in andere wijken verbeteringen worden doorgevoerd.

Hondenfeest

De openstelling van het Hortensiapark voor honden vond plaats tijdens een typisch hondenfeest van de werkgroep Hart voor Honden Helmond Oost, met onder meer een hondengedragsdeskundige, demonstraties van een politiehond, dierenartsen, een kraam met dierenbenodigdheden en natuurlijk heel veel hondenbrokken!

Hondenwerkgroepen

De gemeente Helmond is de afgelopen maanden met diverse wijkraden in gesprek gegaan om te bekijken hoe het hondenbeleid hondvriendelijker gemaakt kan worden. In de wijken Oost waar de werkgroep Hart voor Honden actief is Centrum en Mierlo-Hout is daarop een speciale hondenwerkgroep opgericht, die samen met de gemeente bekijkt wat er verbeterd kan worden aan hondenvoorzieningen, onderhoud, communicatie en handhaving. De werkgroepen zijn voortvarend van start gegaan en de eerste resultaten zijn dus zichtbaar: minder hondenverbodgebieden en extra depodogs.

Opruimplicht

Buiten de uitlaatstroken en loslaatveldjes zijn hondenbezitters verplicht de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Sinds 1 januari is het ook verplicht om bij het uitlaten van de hond een opruimmiddel (plastic zakje of schepje) bij je te hebben. Het niet bij je hebben van een opruimzakje kost 60 euro. Voor het niet opruimen van de uitwerpselen op een plek waar dat wel moet staat een bekeuring van 90 euro.