Vakcentrum Levensmiddelen

Actie Waarschuwingsregister groot succes

07 oktober 2009
---

Meer dan tweehonderd ondernemers van supermarkten en speciaalzaken hebben zich bij het Vakcentrum aangemeld voor deelname aan het waarschuwingsregister. Via deze beveiligde database kunnen zij een jaar lang de integriteit van sollicitanten controleren. Voor leden van het Vakcentrum is dit het eerste jaar gratis.

De ondernemingen van de aangemelde Vakcentrumleden tellen gezamenlijk
4.500 medewerkers. Daarmee vallen er in totaal circa 125.000 medewerkers onder de werkingssfeer van het waarschuwingsregister. In het waarschuwingsregister kunnen deelnemende ondernemers hun frauderende medewerkers registreren, om te voorkomen dat collega-detaillisten met notoire fraudeurs in zee gaan.

Crimehoppers
De detailhandel lijdt jaarlijks een schadepost van ongeveer 170 miljoen euro door diefstal en fraude van het eigen personeel. De meeste schade wordt aangericht door een kleine groep van ongeveer
5.000 frauderende medewerkers, de zogenaamde crimehoppers. Sinds de oprichting van het waarschuwingsregister in 2005 door Stichting Fraude Aanpak Detailhandel is de schade door interne fraude met ongeveer 20 miljoen euro afgenomen.

Week van de Veiligheid
Deze week vindt in de levensmiddelendetailhandel de nationale Week van de Veiligheid plaats. Werkgevers en vakbonden in de branche willen hiermee benadrukken hoe belangrijk het is dat ondernemers de veiligheidsafspraken naleven. In het kader van de veiligheid heeft het Vakcentrum, samen met Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, de PIN & WIN-actie ontwikkeld, met als doel PINnen in supermarkten te bevorderen. Hoe minder contant geld in de winkel, hoe veiliger.