Gemeente Appingedam

Gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum intensiveren de samenwerking

Op 1 en 2 oktober zijn de B&W-colleges van de DEAL-gemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) bijeen geweest om de ervaringen van de huidige samenwerking te bespreken en afspraken voor de toekomst te maken. De samenwerking is vastgelegd in het bestuursakkoord Eemsdelta (26 juni 2008), ondertekend door de vier gemeenten en de provincie.

Uitgangspunt in de samenwerking blijft de zelfstandigheid en identiteit van elke gemeente afzonderlijk. De samenwerking tussen de vier gemeenten moet die zelfstandigheid en identiteit ondersteunen.

Op basis van huidige ervaringen hebben de vier gemeenten drie lijnen voor de toekomst uitgezet.

De eerste lijn betreft de strategische visie die de gemeenten op hun gezamenlijk gebied hebben. Deze visie betreft het gehele gebied, komt tegemoet aan de afzonderlijke identiteit van de deelnemende gemeenten en is inspirerend voor de raden, bevolking en ambtelijke organisaties.

De tweede lijn betreft de besturing en samenwerking van de organisatie. Belangrijk is daarin de samenwerking tussen de colleges, de rol van de wethouders en de actieve betrokkenheid van de gemeenteraden. De plaats van de provincie in de diverse deelprocessen kan verschillend zijn en wordt vooraf bepaald.

De derde lijn omvat de operationele samenwerking. Hierbij wordt gekeken naar het eindbeeld: waarwerken we met elkaar naar toe. De gemeenteraden blijven volledig verantwoordelijkheid dragen.

Deze drie lijnen worden nu verder uitgewerkt. De vier colleges praten binnenkort verder en verwachten knopen door te hakken over de verdere vormgeving van de DEAL-samenwerking.

Gewijzigd op: 07-10-2009