Gemeente Hoorn

Hoorn ondertekent convenant verwijsindex

Op 7 oktober hebben 44 gemeenten in Noord-Holland, waaronder Hoorn, en instellingen in Noord-Holland die zich met jeugd bezighouden het samenwerkingsconvenant ondertekend voor de verwijsindex. De provincie en de gemeenten (behalve stadsregio Amsterdam) hebben gekozen voor één en hetzelfde signaleringssysteem voor zorgen rondom jeugd in Noord-Holland. Ook hebben de gemeenten met minister Rouvoet van Jeugd en Gezin het convenant ondertekend over de aansluiting met de landelijke verwijsindex. De ondertekeningen vonden plaats op het landelijk congres Samenwerken voor de Jeugd in Nieuwegein.

Verwijsindex
De verwijsindex bevat géén inhoudelijke dossiergegevens, maar geeft alleen aan dát een instelling bij een jeugdige betrokken is. Zodra twee hulpverleners dezelfde jeugdige melden in de verwijsindex worden ze van elkaars melding op de hoogte gesteld. De medewerkers van de betrokken instellingen nemen vervolgens contact met elkaar op en stemmen hun hulpverlening af. Hierover zijn vooraf afspraken gemaakt. Deze afspraken over meldcriteria, informatie-uitwisseling, privacy en zorgcoördinatie zijn vastgelegd in het samenwerkingsconvenant. Daarbij is ook vastgelegd wie toeziet op het nakomen van de afspraken. Hierdoor er is minder kans dat meerdere organisaties en instanties met dezelfde jongere bezig zijn zonder dat ze dat van elkaar weten. De instellingen kunnen signalen over een jongere in een vroeg stadium uitwisselen, waardoor ze problemen snel en gecoördineerd kunnen aanpakken. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat minder kinderen met intensieve jeugdzorg te maken gaan krijgen.

Rol provincie en gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het preventieve jeugdbeleid en voor de invoering van de verwijsindex per 1 januari 2010. De provincie Noord-Holland heeft de regie over de jeugdzorg. De provincie ondersteunt de gemeenten bij de aanschaf en invoering van de verwijsindex. De verwijsindex Noord-Holland versterkt de samenwerking tussen de instellingen die zich bezighouden met preventief jeugdbeleid en met jeugdzorg.

Centra voor Jeugd en Gezin in West-Friesland Vanaf 1 januari 2010 werken de gemeenten en de instellingen met de verwijsindex. De verwijsindex is een van de middelen die het samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin moet vergemakkelijken. Het Rijk wil dat er in er 2011 een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin is. Een centrum voor Jeugd en Gezin is een plek waar ouders en jeugd terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. In West-Friesland werken de negen West-Friese gemeenten en zeventien organisaties die zich met jeugd bezighouden samen om op eenzelfde wijze zorg te signaleren en coördineren. Elke West-Friese gemeente zorgt voor een of meerdere van deze inlooppunten in de eigen gemeente. In Hoorn komt een regionaal coördinatiepunt Centrum Jeugd en Gezin dat ondersteuning biedt aan de lokale inlooppunten.

Meer informatie
Meer informatie over de verwijsindex is te vinden op www.noordholland.nl/verwijsindex.

Ondertekening convenant verwijsindex
V.l.n.r.: wethouder Groot (Stede Broec), wethouder Te Grotenhuis (Drechterland), minister Rouvoet, wethouder Deutekom (Opmeer), wethouder Witteveen (Opmeer), wethouder Wilms-Nielen (Wervershoof), wethouder Kroezen (Andijk).
Laatste wijziging van deze pagina: 7 oktober 2009