Beter legionellabeleid kan Nederlands bedrijfsleven veel geld besparen

07/10/2009 15:22

Vewin

Nieuwe innovatieve technieken bieden meer efficiëntie

De huidige methoden om legionella op te sporen kosten veel geld. Daarnaast kunnen ze niet nauwkeurig genoeg aangeven of er acuut gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Dat concludeert TNO Arbeid in het rapport "Kosten en baten van Scenario's voor Legionella".

Vewin heeft het onderzoek aan het ministerie van VROM overhandigd en daarbij aangegeven dat zij de bevindingen van het rapport ondersteunt.

Aanleiding voor het onderzoek zijn recente technologische ontwikkelingen. Hierdoor is het mogelijk sneller, beter en betrouwbaarder te detecteren of een installatie besmet is met (een ziekteverwekkende variant van) legionella. Uit het onderzoek blijkt dat van de gevaarlijk geachte legionellasoorten slechts een klein percentage verantwoordelijk is voor longontsteking bij patiënten.

Centraal in het onderzoek van TNO Arbeid staat de vraag: In welke mate (en hoe) kunnen ondernemingen en overheid de kosten van aanpak van legionella beïnvloeden en welke gevolgen heeft dat voor de risico's? In de studie zijn op basis van diverse praktijkvoorbeelden drie scenario's uitgewerkt, waarbij ook de geschatte baten en kosten van maatregelen zijn berekend.

Uit de scenario's blijkt dat directe en acute maatregelen bij constatering van Legionella, zoals het stilleggen van werk, veel geld kosten. Deze kosten staan alleen in verhouding als de bron met verhoogde Legionella inderdaad een ziekteverwekkende variant betreft. De uitwerking van de scenario's laat zien dat de huidige methoden om legionella op te sporen het bedrijfsleven vele honderden miljoenen euro's kost. Belangrijkste oorzaak zijn ontoereikende laboratoriumuitslagen.

Op basis van het onderzoek geeft TNO aan dat het belangrijk is een sense of urgency in het legionellabeleid aan te brengen. Drie van de in totaal acht aanbevelingen die TNO doet zijn:


1.Gebruik van snelle en betrouwbare Legionella testmethodes is gewenst.


2.Sta ondernemers toe te handelen afhankelijk van al dan niet ziekteverwekkende Legionella.


3.Bij ziekteverwekkende Legionella zijn directe maatregelen en streng handhaven op zijn plaats.

Met deze aanbevelingen verwacht TNO dat ondernemingen de richtlijnen beter zullen naleven, omdat deze meer in de pas lopen met de zelf ervaren risico's.

Het onderzoek roept de overheid op ruimte te creëren voor het invoeren van nieuwe innovatieve technieken en de regelgeving daarop aan te passen. Verruiming van de wetgeving zal tot gevolg hebben dat sneller de echte risico's van Legionella besmettingen kunnen worden vastgesteld en daarmee de zorg voor de volksgezondheid beter kan worden gegarandeerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl