Gemeente Bernheze


Bernheze geeft het goede voorbeeld

IMG_1180.JPG

Twaalf gemeenten in Brabant-Noord, waaronder Bernheze, hebben vandaag om 14.00 uur het goede voorbeeld gegeven met de actie "ontruimen moet je oefenen". Door zelf de ontruiming van het gemeentehuis te oefenen laat Bernheze zien dat het belangrijk is minstens eenmaal per jaar de ontruiming van het gebouw te oefenen. De ontruimingsoefening staat dan ook centraal tijdens de Nationale Brandpreventiecampagne.

De gemeente is belast met het toezicht op de brandveiligheid van gebouwen. Daarbij hoort ook het ontruimingsplan van een zorginstelling, school of kantoor. Aan alleen een papieren plan heeft een gebouweigenaar niet veel. Medewerkers moeten weten wat ze moeten doen en in de praktijk uitproberen of het ontruimingsplan werkt. Een onverwachte ontruimingsoefening is hiervoor een uitstekend hulpmiddel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel medewerkers van kantoorpanden niet weten wat ze moeten doen bij een brandalarm en onbekend zijn met vluchtroutes en/of verzamelplaatsen. Door jaarlijks de ontruiming daadwerkelijk te oefenen blijven de ontruimingsprocedures en vluchtroutes bekend bij de gebruikers van het gebouw. Hiermee kunnen bij een calamiteit kostbare minuten gewonnen worden om iedereen op tijd in veiligheid te brengen. Door nu zelf een ontruimingsoefening te houden willen gemeenten een signaal afgeven naar andere werkgevers en gebouweigenaren dat het belangrijk is de ontruiming van het gebouw te oefenen.

Aan de actie namen deel: gemeente Bernheze, Boxtel, Schijndel, Sint Oedenrode, 's-Hertogenbosch, Uden, Mill en St Hubert, Oss, Boxmeer, Veghel, Lith, Heusden en de provincie Noord-Brabant. De gemeentehuizen en het Provinciehuis hielden tegelijkertijd een onverwachte ontruimingsoefening.

Kijk voor meer informatie over de Nationale Brandpreventiecampagne op: www.Brandpreventieweek.nl.

Kijk voor meer informatie over ontruimen op:
www.ontruimenmoetjeoefenen.nl.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35