FNV

7-10-2009

AOW Day: tienduizenden op de bres voor behoud AOW

Ongeveer 30.000 mensen in heel Nederland trotseerden begin van de middag de regen om te protesteren tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op de AOW. Op deze internationale Decent Work Day staan overal in de wereld werknemers stil bij het hebben van fatsoenlijk werk. De FNV heeft 7 oktober aangegrepen om uit te roepen tot AOW Day: zogenoemde 65 minuten-acties gaven het startschot voor verdere acties tegen de gedwongen verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd.

Onder het thema `Wie betaalt de rekening van de crisis?' gaven overal in het land tussen 11.55 en 13.00 uur werknemers op pleinen en bedrijventerreinen gehoor aan de oproep om extra lang te pauzeren. Van de Vismarkt in Groningen tot werknemers van Shell in Moerdijk, de Rotterdamse haven en bij Corus in IJmuiden. Op de Nieuwmarkt in Amsterdam klonk de roep om weer massaal in actie te komen, zoals eind 2004 op het Museumplein. Daar hielden FNV-bestuurder Peter Gortzak en AbvaKabo-voorzitter Edith Snoey toespraken.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius sprak voor ongeveer vijfhonderd mensen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ondertussen namen zeventig schoonmakers het PvdA-partijbureau in Amsterdam onder handen.

Trots op onze AOW De FNV'ers legden in hun toespraken (zie bijlage onderaan) uit dat mensen op hun 65ste jaar moeten kunnen stoppen met werken, met een fatsoenlijke AOW-uitkering. "Want bij goed werk horen natuurlijk goede arbeidsomstandigheden en goede beloning. Maar zeker ook na een leven van hard werken: een goede oudedagsvoorziening. De AOW dus. Een sociale en ook een heel eenvoudige voorziening, die iedereen begrijpt. We zijn trots op onze AOW en willen dat ook blijven!"

Vette cheque van 2,5 miljard De toespraken hekelden het "schandelijke gedrag van Wientjes en zijn VNO-NCW". "Er is maar één ding waarin de werkgevers geïnteresseerd zijn: dat zijn de centjes. Eerst de AOW op 67 en daarna de pensioenen op 67. Voorzichtig geraamd voor hen een vette cheque van 2,5 miljard. Geld wat ze op willen strijken uit ons vroegpensioen. En daar hebben we vijf jaar geleden fel bevochten afspraken over gemaakt. Om Den Haag te laten zien dat ze moeten afblijven van onze AOW en ons pensioen."

Villasubsidies De sprekers verwezen naar recente onderzoeken de duidelijk maken dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat het recht op AOW op 65 jaar moet blijven. "We gaan dan ook niet stil zitten. We gaan opnieuw de boer op. Met onze alternatieven. Zoals die van de villasubsidies, de renteaftrek voor hypotheken van meer dan een miljoen. Maar ook met ons alternatief voor een flexibele AOW."