Stichting FOM

Meer informatie Contactperso(o)n(en): Melissa Vianen 7 oktober 2009

Ramakrishnan, Steitz en Yonath delen de Nobelprijs voor de scheikunde 2009 voor hun onderzoek naar ribosomen

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor de scheikunde 2009 is toegekend aan Venkatraman Ramakrishnan (MRC-lab in Cambridge), Thomas A. Steitz (Yale University, VS) en Ada E. Yonath (Weizman-instituut, Israël). De winnaars delen de prijs voor hun onderzoek naar de structuur en functies van ribosomen, de onderdelen in cellen die DNA in eiwitten vertalen.
De Nobelprijs bekroont dit jaar de studie naar ribosomen. Ribosomen produceren proteïnen, die de chemie beheersen van alle levende organismen. Omdat ribosomen van levensbelang zijn, zijn ze ook belangrijk in onderzoek naar nieuwe soorten antibiotica. De onderzoekers hebben laten zien hoe ribosomen eruit zien en hoe ze op atomair niveau werken. Alledrie hebben ze de methode 'X-ray crystallography' gebruikt om elke individuele atoom in kaart te brengen die samen de ribosoom vormen.

Binnenin elke cel in elk organisme zitten DNA-moleculen. Deze bevatten een blauwdruk van hoe een mens, plant of bacterie eruit ziet en functioneert. Maar de DNA-molecuul is passief. Als er niets anders was, zou er geen leven zijn. De blauwdrukken zijn in levende materie omgezet door het werk van ribosomen. Gebaseerd op de informatie in de DNA, maken ribosomen proteïnen: zuurstoftransporterende hemoglobines, antistoffen van het immuunsysteem, hormonen zoals insuline, het collageen van de huid of enzymen die suiker afbreken. Er zijn tienduizenden proteïnen in het lichaam en ze hebben allemaal een eigen vorm en functie. Ze bouwen en controleren het leven op het chemieniveau.

Begrip van de werking van ribosomen is derhalve erg belangrijk voor het wetenschappelijke begrip van leven. Deze kennis kan dan op de volgende wijze in praktijk gebracht worden: veel van de antibiotica die vandaag de dag gebruikt worden, genezen ziekten door het blokkeren van de functie van bacteriële ribosomen. Zonder functionele ribosomen, kunnen bacteriën niet overleven. Dit is waarom ribosomen zo'n belangrijk doelwit zijn voor nieuwe antibiotica. De laureaten van dit jaar hebben allen 3D-modellen ontwikkeld die laten zien hoe verschillend antibiotica zich aan ribosomen verbinden. Deze modellen worden vandaag de dag door wetenschappers gebruikt om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. De antibiotica komen direct ten goede aan het redden van levens en het verminderen van menselijk leed.

Raakvlakken chemie, fysica en biologie
De onderzoekers hebben bij het onderzoek naar de structuur en de functie van het ribosoom gekeken, gebruikmakend van fysische methode röntgendiffractie. Dat is een techniek waarvoor in het verleden Von Laue (1914) en de Braggs (1915), als grondleggers, een Nobelprijs in de natuurkunde hebben ontvangen. Röntgenkristallografie is een vakgebied dat zich zowel binnen de chemie als de fysica begeeft, en door de toepassing op biomacromoleculen ook binnen de biologie.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (iets minder dan een miljoen euro) verbonden. De winnaars ontvangen ieder een derde van de prijs die op 10 december 2009 in Stockholm wordt uitgereikt.

Voor meer informatie kunt u kijken op:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2009/press.html