Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: inzet Rijk noodzakelijk voor aanpak Roma-vraagstuk

07.10.2009

Het Platform Roma-gemeenten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)1 is van mening dat de aanpak van de maatschappelijke vraagstukken rond de Roma om een investering van het Rijk vraagt. Het Platform pleit voor een ondersteuning die vergelijkbaar is met de toegezegde Rijksondersteuning in de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren2. Gemeenten hebben behoefte aan de inzet van praktijkteams vanuit het Rijk die gemeenten adviseren en assisteren bij het uitvoeren van beleid in samenwerking met lokale experts en het financieren van projecten voor gezinscoaches of intermediairs.

Op donderdag 8 oktober vindt in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg plaats over de kabinetsbrief van minister Van der Laan Aanpak voor Roma in Nederland van 29 juni 2009. Daarin staat dat Roma-gemeenten de problematiek op lokaal niveau moeten oplossen en bestaande instrumenten en maatregelen moeten inzetten. Verder stelt de minister voor de periode 2010 tot en met 2012 jaarlijks
60.000 beschikbaar voor een steunpunt handhaving bij de VNG. Het Platform Roma-gemeenten vindt de middelen die het Rijk inzet onvoldoende om de complexe en zeer specifieke maatschappelijke problemen rond de Roma structureel te verbeteren.

De problemen die ervaren worden in gemeenten met een groot aantal Roma-inwoners zijn hardnekkig en complex: lage arbeidsparticipatie, uitkeringsafhankelijkheid, criminaliteit, illegaliteit, discriminatie en overlast. Bovendien is er sprake van hoog schoolverzuim onder deze bevolkingsgroep. Een groot aantal Roma-kinderen gaat niet of onregelmatig naar school door culturele overtuiging of door omstandigheden binnen de families, zoals tijdelijke verblijven in het buitenland en de uithuwelijking van jonge meisjes.

Gemeenten investeren fors in de aanpak van de problematiek rondom Roma. Zonder steun van de Rijksoverheid zullen duurzame resultaten echter uitblijven en is er enkel sprake van incidentbestrijding. Vanwege de mobiliteit van de Roma binnen Nederland en Europa overstijgen de problemen het lokale niveau en de spankracht van de gemeenten. Samenwerking tussen gemeenten en Rijk is daarom noodzakelijk om tot een integrale aanpak te komen en maatwerk te leveren.

---


1 Leden Platform Roma-gemeenten: Utrecht, Capelle a/d IJssel, Ede, Oldenzaal, Enschede, Veldhoven, Lelystad, Amsterdam-Zuidoost en Nieuwegein.

2 Zie kabinetsbrief Aanpak Marokkaanse Probleemjongeren van 30 januari 2009.