Provincie Noord-Holland

En het duurzaamste idee van Noord-Holland is â¦

07 oktober 2009

âLeermeester voor jonge techniciâ, van ZON Energie is in 2009 het duurzaamste idee van Noord-Holland. De tweede prijs is gewonnen door âDe Doe 't Zelf Containerwerkplaatsâ.

Met de prijzen van ⬠30.000, - en ⬠20.000, - gaan de winnaars hun initiatief samen met Noord-Hollands bedrijf of organisatie verder uitwerken.

De deskundige jury, onder leiding van Annemarie van Doorn, heeft de inzendingen beoordeeld. De vragen van de jury aan de genomineerden hadden vooral betrekking op de mogelijkheden om in de samenleving te verbinden en te verbreden.

Het duurzame koffertje
Op deze eerste Noord-Hollandse Duurzame Dinsdag zijn alle ingezonden initiatieven van burgers, bedrijven, verenigingen, stichtingen en overheden uit de provincie met âhet duurzame koffertjeâ aangeboden aan gedeputeerden Bart Heller en Jaap Bond door Daphne Teeling van IVN. Gedeputeerde Bart Heller (klimaat en duurzame energie): â Ook tussen inzendingen die niet genomineerd zijn zitten veel goede initiatieven. We gaan alle gemeenten in Noord-Holland van deze initiatieven op de hoogte stellen en vanavond zijn er voor deze initiatiefnemers nog de duurzame dates.â
Gedeputeerde Jaap Bond (economie): âDuurzaamheid is ook een economische factor. Het is goed om te zien dat er tussen de inzenders zoveel ondernemers zitten.â
Jurylid Maurits Groen gaf Noord-Holland een mooi compliment: âhet is tekenend voor deze provincie dat bijna de helft van alle landelijke inzendingen uit Noord-Holland komt. Deze provincie steekt er positief uit in Nederlandâ.

De eersteprijswinnaar
Leermeester voor jonge technici: ZON Energie zet leermeesters in om de kennis en kunde van studenten aan de Hogeschool Inholland (Alkmaar) te vergroten en te komen tot duurzame oplossingen. De afdeling werktuigbouw is begonnen aan haar eerste project. De initiatiefnemer is de ZON Energie Groep, www.zonenergie.nu.
Gedeputeerde Bart Heller: âDit initiatief biedt een concrete oplossing voor een concreet probleem.â Gedeputeerde Bond: âHet mooie van dit project is het verduurzamen van kennis. Je ziet dat er bij ondernemers steeds meer vraag is naar kennis van duurzame technieken.â Uitreiking 1ste prijs door Bart Heller Uitreiking 1ste prijs door Bart Heller

De tweedeprijswinnaar
De Doe 't Zelf Containerwerkplaats: MBO leerlingen ontwerpen duurzame zeecontainers die in bv. Afrika ingezet worden als lesruimte, werkplaats- of opslagruimte. Een samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en de vrijwilligersorganisatie Stichting Gered Gereedschap, www.geredgereedschap.nl.
Volgens Annemarie van Doorn, voorzitter van de jury is dit initiatief een goede samenwerking tussen twee organisaties met een mooie combinatie van leren, ontwikkelingswerk en hergebruik. Uitreiking 2de prijs door Bart Heller en Jaap Bond Uitreiking 2de prijs door Bart Heller en Jaap Bond

Duurzaam Noord-Holland
De provincie spant zich in voor een duurzaam Noord-Holland. Gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie, klimaat, milieu) zet in op het stimuleren van windenergie op land, energie uit biomassa en duurzaam bouwen. Met een klimaatsubsidie voor scholen en bedrijven, die daarmee nieuwe duurzame technieken toepassen en CO2 uitstoot verminderen, stimuleert Noord-Holland innovatie. Het CO2-service punt van de provincie ondersteunt gemeenten, bedrijven en instellingen op gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid, door kennis te verspreiden en duurzame projecten op te zetten.
De provincie zet in op een breed gedragen verantwoordelijkheid. Samen met het bedrijfsleven en andere partners wil de provincie van Noord-Holland een duurzame provincie maken. Duurzame Dinsdag draagt hieraan bij doordat dit evenement Noord-Hollanders stimuleert om met initiatieven te komen die samen met organisaties en bedrijven tot uitvoering gebracht kunnen worden.

Duurzame dates: van idee naar praktijk
De Noord-Hollandse inzenders die geen prijs winnen, kunnen op 6 oktober met een zogenaamde duurzame date aan een organisatie of bedrijf worden gekoppeld. Deze bedrijven en organisaties kunnen de inzenders adviseren of helpen bij het verder uitvoeren van hun initiatief. Gedeputeerde Jaap Bond over de duurzame dates: âWe brengen zo partijen bij elkaar die elkaar kunnen versterken. Zo kan je een stap verder komen.â

Beoordelingscriteria
De criteria op basis waarvan de jury de initiatieven beoordeelt, zijn: de toepasbaarheid in Noord-Holland, het effect dat het idee teweeg kan brengen, de kopieerbaarheid of voorbeeldfunctie van een initiatief en de haalbaarheid.

Landelijke duurzame dinsdag
Twee weken voor Prinsjesdag was de landelijke Duurzame Dinsdag. Jaarlijks worden op die dag de ingezonden ideeën uit heel Nederland met âhet duurzame koffertjeâ aangeboden aan het kabinet. De beste initiatieven ontvingen een prijs ter ondersteuning van de realisatie van het idee. Van de 378 landelijke inzendingen kwamen er maar liefst 162 uit Noord-Holland. Personen die zich extra hebben ingezet voor een duurzame samenleving zijn door minister Cramer onderscheiden.

Meer informatie over de winnaars en genomineerden vindt u bij: www.duurzamedinsdag.nl/noordholland. Duurzame Dinsdag is een initiatief van het IVN en partnerorganisaties. In Noord-Holland is dit jaar de provincie gastheer en opdrachtgever van dit evenement.
---