Politiebond ACP

7 oktober 2009

Fuwa, beloningsonderzoek en loongebouw (UPDATE!)

Op 8 juli 2009 publiceerde de ACP een bericht over de stand van zaken rondom de vernieuwing van de functiewaardering, het beloningsonderzoek en het loongebouw. Hierbij een update.
`De uitkomst van dit proces geldt voor iedereen die werkt bij de politie, dit proces raakt ons allemaal.'

`De uitkomst van dit proces geldt voor iedereen die werkt bij de politie, dit proces raakt ons allemaal.'

Heb je het artikel van 8 juli gemist of niet meer helemaal helder voor de geest? Lees het artikel hier. Voor alle duidelijkheid de uitkomst van dit proces geldt voor iedereen die werkzaam is binnen de sector politie, of je nu werkt in de basispolitiezorg of in een administratief/technische functie, dit proces raakt ons allemaal.

Stuurgroep functiewaardering
De stuurgroep is nog volop bezig om alle afspraken die gemaakt zijn in de CAO 2008-2010 na te komen. In principe wordt er iedere 2 weken vergaderd. Alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de stuurgroep (de bonden, de minister en de korpsen) erkennen dat we vooruitgang boeken, maar dat het een ingewikkeld proces is. Naast de stuurgroep zijn er nog een aantal werkgroepen in het leven geroepen die specifieke onderdelen zoals "aanpassing wet- en regelgeving" onder de loep nemen.

Vernieuwing functiewaardering (fuwa) systeem
Inmiddels zijn er een aantal sessies gehouden waarbij mensen vanuit HRM, vakbonden, leidinggevenden, maar ook collega's van de werkvloer een normonderzoek hebben ingevuld. Hierbij is hen gevraagd om een 30-tal functies te ordenen. Ordenen betekent een rangordening maken van functies waarbij je aangeeft welke functie qua functiewaardering het hoogst scoort en welke het laagst. Op basis van het onderzoek ontstaat voor iedere functie een score (1 tot 100). Daarbij staat men ook stil bij de reden waarom een bepaalde score van toepassing is. Heeft dit te maken met verantwoordelijkheid, specialistisch werk, etc.. De uitkomst van deze informatie vormt de basis voor het nieuwe waarderingssysteem.

Landelijk Functiehuis Nederlandse Politie (LFNP) Op landelijk niveau blijven er nog ongeveer 90 functies over. Ieder korps is verplicht om straks uit deze 90 functies te kiezen. Het is voor een korps dus niet meer mogelijk om eigen functies te beschrijven. Deze 90 functies zijn inmiddels in concept klaar en worden op grond van het vernieuwde functiewaarderingssysteem gewaardeerd.

Invoeren Fuwa en LFNP
Is het nieuwe functiewaarderingssysteem klaar en het LFNP gewaardeerd, dan moeten de korpsen dit invoeren. Op dit moment wordt nog uitvoerig gesproken over hoe dit te organiseren.

Loongebouw
De eerste voorstellen voor het aanpassen van het loongebouw zijn inmiddels besproken. Eén van de uitgangspunten, naast de afspraak van 1% inverdieneffect, is dat er geen sprake mag zijn van een nadelig effect voor het zittende personeel. Als er gesproken wordt over aanpassingen, dan hebben wij het met elkaar over de volgende vragen: hoeveel periodieken heeft iedere schaal, hoe groot zijn die periodieken, in hoeverre overlappen de schalen elkaar, etc.. Zodra hierover iets concreets te melden is, dan hoor je dat uiteraard.

Beloningsonderzoek
Voor wat betreft dit onderdeel verwijzen wij naar de brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gezonden (zij bijlage bij dit artikel).

Juridische gevolgen en rechtspositie
De eerste inventarisatie is gemaakt. Afhankelijk van het verdere verloop van het geheel kan bezien worden wat er allemaal nog gewijzigd en/of aangepast moet worden. Het eindresultaat zal pas duidelijk zijn als over alle bovenstaande onderwerpen overeenstemming is.

Geruchten
Naast deze feitelijke gang van zaken doen inmiddels ook een aantal geruchten de ronde. In de wandelgangen horen wij:
* "Er komt een apart functiewaarderingssysteem voor executieven en een apart systeem voor het administratief en technisch personeel."
* "Doordat het loongebouw van het ATH personeel goedkoper wordt, kan het Fuwasysteem gefinancierd worden."

Namens alle partijen betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe fuwasysteem kan de ACP melden dat deze geruchten volslagen onzin zijn. Houdt voor het laatste (juiste!) nieuws deze website of Politiebericht in de gaten.

Heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op en stuur een e-mail naar: beleid@remove-this.acp.nl.

---