Gemeente Almelo

Wet investeren in jongeren (Wij) in werking

7 oktober 2009 - Op donderdag 1 oktober trad de Wet investeren in jongeren (Wij) in werking. Deze wet regelt het recht op een werkleeraanbod voor jongeren tot 27 jaar.

Jongeren aan een baan helpen
Jongeren aan een baan helpen

Met deze wet wil de overheid jongeren aan een opleiding en een baan helpen om te voorkomen dat zij zonder diploma of zonder werkervaring thuis zitten. De Gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

Geen bijstandsuitkering
Deze wet betekent dat jongeren tot 27 jaar geen bijstandsuitkering meer kunnen aanvragen. In plaats daarvan kunnen zij het werkleeraanbod aanvragen. Almelo gaat dit onderbrengen bij het Jongerenpunt dat vrijdag 27 februari van start is gegaan in het Werkplein.

Jongerenpunt
Vanuit het Jongerenpunt wordt de jongere direct begeleid naar een baan of een toeleidingstraject naar werk, naar de combinatie van leren en werken of een specifiek scholingstraject.

Inkomensvoorziening
Jongeren die het werkleeraanbod volgen en niet genoeg geld hebben kunnen daarnaast een inkomensvoorziening krijgen, zo heet de uitkering van de Wij. Jongeren hebben dus alleen recht op deze uitkering wanneer ze het werkleeraanbod accepteren. Accepteren ze het aanbod niet dan krijgen ze geen uitkering, tenzij de jongere vanwege een ziekte of een psychische of lichamelijke aandoening niet kan leren en/of werken.

Overgangsregeling
Voor jongeren die op dit moment een bijstandsuitkering hebben is er een overgangsregeling. Het Jongerenpunt benadert deze jongeren voor 1 juli 2010 om ook hen een werkleeraanbod te doen. Het college vraagt de gemeenteraad dinsdag 27 oktober om in te stemmen met het voorgestelde beleid en de voorgestelde verordeningen rondom de nieuwe wet.