Provincie Flevoland

Werkloosheid bestrijden door leren en werken te bevorderen

Het Flevolandse project Leren en Werken heeft van de projectdirectie Leren en Werken (samenwerkingsverband tussen ministeries OCenW en SZW), een subsidie gekregen van 400.000 euro.

De Flevolandse projectpartners dragen gezamenlijk 140.000 euro aan het project bij. Het project dat is ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt (PPA), richt zich op mensen die werkloos zijn, of met werkloosheid worden bedreigd.

Leren en Werken realiseert duale trajecten en ervaringscertificaten (EVC). Een duaal traject is een combinatie van leren en werken aan het MBO of HBO. Hierop sluiten de ervaringscertificaten aan. Door exact na te gaan wat mensen al aan kennis in huis hebben kunnen opleidingen en cursussen op maat aangeboden worden. Die kennis kan bijvoorbeeld zijn opgedaan bij vrijwilligerswerk of bestuursfuncties. De doelstelling is dat er 300 nieuwe EVC's afgenomen worden tijdens de projectperiode.

Het project Leren en Werken bestaat al sinds 2006. Deze nieuwe fase van het project loopt tot eind 2010 en moet 500 duale trajecten op voornamelijk MBO-niveau realiseren. Door het duale karakter worden werkgevers nauw betrokken bij de opleiding van hun medewerkers. Zij kunnen zo mede bepalen wat belangrijk is voor hun bedrijf en wat nodig is om als onderneming slagvaardig te blijven. Voor werkzoekenden is een duaal traject een prima manier om tegelijkertijd nieuwe kennis op te doen en snel werk te vinden.

Doelgroep jongeren

Zeker in deze tijd van economische crisis voorziet het project Leren en Werken in een behoefte. Omdat juist werkende jongeren zonder startkwalificatie vaak als eerste worden ontslagen, zijn zij nadrukkelijk doelgroep van het project. Zonder goede opleiding komen ze vervolgens moeilijk aan een nieuwe baan. Het project wil de groep werkende jongeren een startkwalificatie laten behalen zodat ze beter toegerust zijn voor de arbeidsmarkt.

Door de gezamenlijke inzet van de landelijke projectdirectie, het Flevolandse bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeenten en provincie krijgt het project Leren en Werken een positieve impuls. Al deze partijen hebben de ambitie om het opleidingsniveau van de werkende en werkloze beroepsbevolking in Flevoland te verbeteren.

Gedeputeerde Andries Greiner (arbeidsmarktbeleid) heeft namens de provincie Flevoland het projectplan ondertekend. Greiner: "De ondertekening en financiële bijdrage laten de betrokkenheid van de provincie bij dit onderwerp zien; tegelijkertijd vragen we hiermee het PPA namens de provincie als trekker op te treden bij het ontwikkelen en uitvoeren van de plannen. Een intentie komt immers pas tot leven als er concrete acties uit voortkomen. Daarbij zie ik het als een belangrijk onderdeel van het scholingsoffensief dat de provincie wil starten."