NEN


Bedrijven oefenen ontruiming niet jaarlijks

woensdag 7 oktober 2009, 09:26

Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting is naar voren gekomen dat 60% van de organisaties niet jaarlijks een ontruiming oefent.

De Stichting Nationale Brandpreventieweek organiseert daarom, samen met de brandweer, de eerste drie weken van oktober de landelijke ontruimingscampagne. Het hoofddoel is om werknemers te stimuleren om een ontruiming te oefenen.

Oefenen noodzakelijk
Het is voor de brandveiligheid binnen organisaties van cruciaal belang dat er met regelmaat wordt geoefend. Bedrijfshulpverleners weten hier alles van, ontruimen valt namelijk onder de regels van de Arbowet. Het is de taak van de bedrijfshulpverlener om medewerkers en andere personen bij noodsituaties te alarmeren en te evacueren. Zeker als er voor minder zelfredzame mensen wordt gezorgd, zoals in ziekenhuizen, zorgcentra, verpleeghuizen, scholen en kinderdagverblijven is ontruimen van groot belang. "Mensen weten niet hoe ze moeten vluchten en lijken moeite te hebben met het inschatten van het gevaar van brand. Het oefenen van een ontruiming is derhalve meer dan noodzakelijk", aldus René Hagen, voorzitter van de Stichting Nationale Brandpreventieweek en lector Brandpreventie. Het voornaamste probleem is, volgens een studie van het Nederlandse instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), dat de brandveiligheidsmaatregelen in gebouwen niet voldoende zijn afgestemd op het menselijk gedrag bij brand. "Er moet door organisaties worden geïnvesteerd in voorlichting aan medewerkers en tijd worden vrij gemaakt om daadwerkelijk te gaan oefenen", zegt Hagen.

Brandveiligheidsvoorschriften
Minister Van der Laan voor heeft een adviescommissie ingesteld die helpt bij onduidelijkheden over de brandveiligheidsvoorschriften. Sinds 1 oktober 2009 kunnen particulieren, ondernemers, provincie en gemeente bij verschil van mening over de interpretatie van brandveiligheidsvoorschriften terecht bij de onafhankelijke Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. De commissie adviseert in concrete gevallen over de praktijktoepassing van de brandveiligheidsvoorschriften uit de bouwregelgeving. Komen partijen er samen niet uit, dan kan een verzoek worden neergelegd bij de commissie voor advies. De Adviescommissie geeft vervolgens een (niet bindend) onafhankelijk, technisch-inhoudelijk oordeel of advies. Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden van de Adviescommissie en de gevallen waarvoor een aanvraag kan worden ingediend.

Bron: Beveiligingswereld en VROM.

Norm voor een ontruimingsplan
Voor de ontruiming van gebouwen bij calamiteiten is iedereen verplicht preventief een ontruimingsplan op te stellen. Om de toetsing door de brandweer en arbeidsinspectie (bedrijfshulpverlening) soepel te laten verlopen is het handig een basis te hebben voor het opstellen van uw ontruimingsplan. Hiervoor heeft NEN normontwerp NEN 8112:2009 opgesteld. Dit is de opvolger van de serie NTA 8112. De afzonderlijke delen van de NTA zijn samengevoegd tot één norm. Deze NEN 8112:2009 ligt nu ter commentaar, naar verwachting wordt deze in januari 2010 definitief gepubliceerd.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 8112:2009 Ontw. nl (Norm) NEN 2575:2009 Ontw. nl (Norm) NEN 1414:2007 nl (Norm) NEN Arbomail (Publicatie)