Politie Haaglanden

Man vermist
Den Haag Sinds vrijdag 2 oktober wordt vanuit zijn woning aan de Stationsweg in Den Haag de 52-jarige Koto Asamoah vermist. De heer Asamoah is suiker- en hartpatiënt en heeft dringend zijn medicijnen nodig. Hij is uit zijn woning vertrokken aan de Stationsweg en is sindsdien spoorloos. De heer Asamoah heeft een donkere huidskleur, is
1.75 m lang, heeft donkere ogen en kort krullend zwart/grijs haar. Over de kleding die hij draagt is niets bekend. Een ieder die informatie heeft over deze man wordt verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Hoefkade van Politie Haaglanden via het telefoonnummer 070 4241500.

Inbraak in school
Den Haag De politie hield woensdag 7 oktober rond 2.00 uur een 26-jarige man uit China aan in een school aan het Johanna Westerdijkplein. De beveiliger van de school had op camerabeelden iemand zien lopen en ook was het alarm van de school afgegaan. Agenten doorzochten de school met hulp van een diensthond. Deze vond de insluiper uiteindelijk in een klaslokaal. De verdachte bleek diverse spullen uit de kantine te hebben gestolen. De man is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Fiets teruggevonden, heler aangehouden
Den Haag Agenten hielden dinsdag 6 oktober tegen 19.00 uur in de Molenaarstraat een 13-jarige jongen aan wegens heling. De jongen reed op een fiets die een maand geleden in Voorburg was gestolen. De fiets kan terug naar de rechtmatige eigenaar. De politie onderzoekt de rol van de 13-jarige jongen.

Ruzie ontaardt in steekpartij
Den Haag - Een langslepende ruzie ontaardde dinsdag 6 oktober om 18.30 uur op de Uitenhagestraat in een steekpartij. Een 35-jarige man uit Den Haag zag een kennis lopen waarmee hij in een conflict was verwikkeld. De kennis, een 53-jarige man uit Den Haag, ging hem te lijf met een stanleymes. Het 35-jarige slachtoffer, dat op zijn beurt een zaag had gepakt om zijn belager te verwonden, hield hieraan een grote snee op zijn wang over. Meerdere agenten waren nodig om de rust te herstellen. De politie hield de twee kemphanen aan, beiden zitten nog vast voor verhoor.

Vast voor vernieling
Den Haag - Getuigen belden woensdagnacht omstreeks 03.30 uur de politie dat een man op de Jan Blankenstraat een deur intrapte en spullen vernielde. Eerder op de avond was dezelfde man ook al lastig geweest en vernielde hij een bloempot. De 33-jarige man uit Den Haag zat in een bushokje en de agenten hielden de man aan. De man zit nog vast voor verhoor.

Fietsdieven gepakt
Den Haag - Via camerabeelden was dinsdag 6 oktober om 19.15 uur duidelijk te zien dat twee jongens uit de fietsenstalling aan het Stationsplein een fiets aan het stelen waren. Gewaarschuwde agenten konden het duo, een 16- en 17-jarige jongen uit Den Haag, op heterdaad aanhouden.
Omstreeks 00.50 uur was het raak in de Jan van Gojenstraat. Daar sleepten twee mannen, 39 en 51 jaar uit Den Haag, met een gestolen fiets. Agenten spraken de twee aan, één van hen gooide onmiddellijk een groot broodmes op de grond. Ook had de Hagenaar nog een vleesmes bij zich. De 57-jarige Hagenaar haalde een klewang (kapmes) uit zijn broeksband. De fiets is in beslaggenomen, de twee zitten nog vast.

Auto te water
Den Haag Een 20-jarige automobilist uit Voorburg belandde op 7 oktober om 2.15 uur met zijn auto op de kop in het water. De Voorburger wilde vanaf de Zoetermeerse Rijweg linksaf slaan de Oude Middenweg op, maar raakte met zijn rechter voorwiel de stoeprand waarna hij de controle over zijn voertuig verloor. Hij schoof langzaam zijwaarts de sloot in. Zijn vrienden reden achter hem en konden de man via het zijraam uit de auto bevrijden. De auto is uit het water getakeld en was total loss.

Auto schept voetganger op zebrapad
Den Haag Een 31-jarige automobilist uit Den Haag schepte dinsdag 6 oktober rond 12.30 uur op de kruising Schaarsbergenstraat met de Harderwijkstraat een overstekende 19-jarige Haagse voetganger. Vermoedelijk haalde de automobilist een ander voertuig in en zag hij de voetganger op het zebrapad over het hoofd. De 19-jarige werd geschept en vloog een aantal meters door de lucht. De GGD vervoerde het slachtoffer met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De politie arresteerde de automobilist en vorderde zijn rijbewijs in.

Mishandeling na winkeldiefstal
Voorburg Een 16-jarige Leidschendammer werd dinsdag 6 oktober omstreeks 11.30 uur op heterdaad betrapt op winkeldiefstal. De jongen nam vanuit een supermarkt aan de Mgr. Van Steelaan meerdere artikelen weg en verliet daarmee de winkel zonder de goederen op de gebruikelijke wijze aan de kassa af te rekenen. Buiten de winkel werd de Leidschendammer aangehouden door het winkelpersoneel. Hij zou tijdens zijn aanhouding zijn mishandeld door twee personen, een 21-jarige Goudenaar en een 33-jarige Hagenaar. De politie besloot hierop alle drie de personen aan te houden en heeft zowel de winkeldiefstal als de mishandeling in onderzoek. Tegen de betrokken personen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gegokt en verloren
Wassenaar De politie hield dinsdag 6 oktober tot twee keer toe een 43-jarige Leidenaar aan. De man reed om 23.50 uur met zijn auto over de Storm van s-Gravenzandeweg en werd bij een routinecontrole op alcohol gecontroleerd. De man blies 415 ugl. Met een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal werd hij kort na middernacht in vrijheid gesteld. Om 02.00 uur zagen de agenten over de Katwijkseweg de auto van de 43-jarige voorbij komen. Toch wel benieuwd wie er nu als bestuurder zou optreden, besloten de agenten de bestuurder staande te houden. Die had daar kennelijk geen trek in, verhoogde zijn snelheid en probeerde zich aan zijn staande houding te onttrekken. De agenten zagen de auto ter hoogte van het pannenkoekenhuis met gedoofde verlichting staan en stelden een onderzoek in. Naast een schuurtje zagen zij de 43-jarige op zijn hurken zitten. Hij moest wederom mee naar het bureau en blies 270 ugl. De man kreeg meerdere processen-verbaal.

Fietsster botst tegen auto
Westland/Naaldwijk Een 74-jarige fietsster uit De Lier raakte dinsdag 6 oktober om 10.00 uur gewond bij een ongeval op de Middel Broekweg. De bejaarde vrouw wilde de rijbaan oversteken en zag een aankomende automobilist over het hoofd. De automobilist kon de vrouw niet meer ontwijken. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis.

Bijzonder ongeval
Westland/Honselersdijk Een 30-jarige Naaldwijker veroorzaakte dinsdag 6 oktober om 18.00 uur een ongeval op de Nieuweweg. De 30-jarige automobilist raakte met zijn aanhangwagen bij het van richting veranderen een andere auto. Die raakte daarbij zwaar beschadigd. Politieagenten die de man aanspraken, roken dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 270 ugl en kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Heterdaadje
Westland/Naaldwijk De politie hield dinsdag 6 oktober om 15.30 uur een 35-jarige Naaldwijker aan. De man reed met een fiets over de Verdilaan en werd door agenten ter controle staande gehouden. De fiets bleek van diefstal afkomstig te zijn. Hij verklaarde dat hij de fiets in een sloot had gevonden. De agenten hielden de man aan op verdenking van heling.

Skimapparatuur aangetroffen
Delft Een bankmedewerker ontdekte dinsdag 6 oktober om 16.30 uur bij een geldautomaat aan de Hof van Delftlaan skimapparatuur. Hij belde direct de politie. Agenten namen de apparatuur in beslag en stellen een onderzoek in.
In 2008 werden ongeveer 27.000 Nederlanders slachtoffer van pinpasfraude. Dat zijn bijna 75 mensen per dag. Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. Daarnaast worden kaartjesautomaten op treinstations, pinautomaten bij banken en betaalautomaten bij onbemande tankstations bewerkt. In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld.
Een Hagenaar die kort geleden bij toeval werd aangehouden, was in het bezit van twintigduizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande debit- of creditcard hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak merken zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

Veilig pinnen doe je zo
Ziet uw vaste pinautomaat er anders uit? Gebruik hem dan niet. En bel onmiddellijk de politie!
Dek met uw hand altijd de pincode af. Meelezers maken zo geen kans. Doe, na ontdekking van skimming, zo snel mogelijk melding bij uw bank.
Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.

Doorrijden na ongeval
Zoetermeer Een 53-jarige Zoetermeerder reed dinsdag 6 oktober om 18.30 uur bij het inparkeren tegen een andere auto. De man stapte hierna uit en liep naar zijn woning. Een getuige belde de politie die de 53-jarige in zijn woning kon aanhouden. Hij bleek teveel alcohol te hebben gedronken. De man blies aan het bureau 785 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.