Vereniging Milieudefensie


Info

Lelystad uit de gevarenzone

Amsterdam, 7 oktober 2009 - Milieudefensie is blij met het Alders-advies aan minister Eurlings om niet 35.000 vluchten naar vliegveld Lelystad over te hevelen. Hooguit mag Lelystad met 2500 vluchten groeien, wat al eerder afgesproken was. "Hiermee ontsnapt Flevoland aan verdere uitbreiding van het vliegveld en kan de regio zich bezighouden met een duurzame ontwikkeling van het gebied", aldus woorvoerder Meta Meijer.

Investeren in meer vliegverkeer is volgens Milieudefensie een heilloze weg. Meijer: "Vliegen is de meest vervuilende manier van transport. In een tijd dat we toe moeten naar minder uitstoot om vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, moet ook het vliegverkeer inbinden".

Alders stelt dat de groei van de luchtvaartsector achterblijft door de economische crisis. Hij adviseert eerst Eindhoven te bedienen van extra vluchten, alvorens de blik op Lelystad te richten. Meijer: "Het is goed mogelijk dat de crisis een oorzaak is van de terugloop. Maar de verwachting is dat ook de olieprijs flink zal gaan stijgen, waardoor vliegtickets fors duurder worden. Zo bezien hoeven Lelystad, maar ook Eindhoven en vliegveld Twente geen van allen te groeien."