Gemeente Venray


06 oktober 2009

Renovatie gemeentehuis goedkoper

Op 6 oktober is het college van B en W akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp van het gemeentehuis. Er komt geen nieuwbouw: alle functies kunnen een plek krijgen binnen het huidige gebouw. Hiermee blijft een beeldbepalend en karakteristiek gebouw voor Venray behouden. Het voorlopig ontwerp is gebaseerd op de op 18 augustus vastgestelde kantoorvisie.

Wethouder Van Dijck: "De raad heeft gevraagd om een sober en doelmatig ontwerp, daar hebben we ons aan gehouden. De kosten hebben we daarmee naar beneden kunnen bijstellen tot maximaal 26,8 miljoen. Dit is het absolute plafond. Er is hard gewerkt en het resultaat is ernaar."

Belangrijkste aandachtspunten


1. Er komt geen nieuwbouw. Alle functies kunnen worden gerealiseerd binnen de bestaande schil. De kapel wordt een multifunctionele ruimte; hierin wordt de raadszaal gecombineerd met het werkrestaurant.

2. De ingang blijft op de huidige locatie; de exacte vormgeving wordt uitgewerkt in het definitief ontwerp.

3. De kantoorruimtes worden ingericht als flexibel kantoorconcept, waarbij niet elke medewerker een eigen bureau heeft. Hierdoor kunnen we maximaal gebruik maken van de beschikbare ruimte die het gebouw biedt.

4. Op de begane grond komt een centrale looproute. Hierdoor zijn de publiekshal, vergaderruimtes, het restaurant/raadszaal met elkaar verbonden.

5. De huidige archiefruimten worden geoptimaliseerd waardoor er op dezelfde vierkante meters meer opgeslagen kan worden.

Op basis van dit Voorlopig Ontwerp wordt het Definitief Ontwerp uitgewerkt.

Tijdelijk naar de Westsingel

Vanwege de renovatie gaat de gemeente vanaf oktober 2010 tijdelijk functioneren vanuit het gebouw van de Gilde opleidingen aan de Westsingel. Wethouder Van Dijck: "Dit is een mooie oplossing: het gebouw is centraal gelegen, het is ruim genoeg om alle functies en medewerkers plaats te bieden, het heeft voldoende faciliteiten en deze optie past binnen het budget."