FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers Hans Textiel in actie

Onder het motto `wij hebben geen reden voor een feestje' voeren de werknemers van Hans Textiel woensdag 7 oktober actie in ruim twintig winkels in de regio Rotterdam. De werknemers grijpen een feestelijke `klantenkoopavond' van Hans Textiel aan voor hun actie. "De werknemers die deze feestelijke avond moeten verzorgen, zien daar helemaal geen reden toe. Het werken bij Hans Textiel is voor hen geen feestje," meldt Niels Suijker, bestuurder FNV Bondgenoten. In plaats van feestelijke hapjes bieden de werknemers de klanten water en brood aan.

De werkdruk en de balans tussen werk en privé is de afgelopen tijd voor werknemers bij Hans Textiel flink verslechterd. Werknemers worden continu geconfronteerd met roosterwijzigingen, urenwijzigingen en overplaatsingen. "Veel van de medewerksters komen in de problemen met kinderopvang en andere privé-verplichtingen. Werknemers worden geacht hun hele leven in dienst te stellen van Hans Textiel. Overleg hierover is amper mogelijk. Als ze een roosterwijziging niet klakkeloos accepteren wordt het als werkweigering aangemerkt," aldus Suijker.

Een ander groot probleem is de personeelsbezetting in de winkel. Veel werknemers staan dagenlang alleen in de winkel. Suijker: "Terwijl er vroeger vaak meerdere werknemers in de winkel aanwezig waren, moet hetzelfde werk nu door 1 persoon gedaan worden. Dat levert niet alleen slechtere service op, maar het betekent een ernstige verzwaring van de werkdruk en een verslechtering van de veiligheid."

FNV Bondgenoten heeft Hans Textiel tot dinsdagavond 18.00 uur de tijd gegeven om op de eisen van de werknemers in te gaan. Wanneer het bedrijf dat niet doet, wordt er woensdag actie gevoerd.