Gemeente Haaksbergen


Informatieavond over nieuw beleid speelvoorzieningen 30-09-2009 Informatieavond over nieuw beleid speelvoorzieningen Op 7 oktober om 19.30 uur organiseert de gemeente een informatieavond over het nieuwe beleid voor speelvoorzieningen. Eén van de opvallendste veranderingen in dit nieuwe beleid is de mate van variatie van de speeltoestellen. Door verschillende speelvormen te gebruiken en dus meer te variëren in het aanbod wordt de ontwikkeling van kinderen beter gestimuleerd. Dit en meer wordt tijdens de informatieavond toegelicht.

Speelvoorzieningen vormen niet alleen een tíjdverdrijf voor kinderen. Ze dragen ook bij aan hun ontwikkeling. Kinderen leren met elkaar spelen, hun motorische vaardigheden worden op verschillende manieren gestimuleerd, overgewicht wordt tegen gegaan en natuurlijk is buiten spelen is gezond. Het nieuwe gemeentelijk beleid gaat uit van vijf verschillende spelvormen. Iedere spelvorm stimuleert op een bepaalde manier de ontwikkeling van een kind. Het is de bedoeling, dat in de toekomst in een wijk alle vijf spelvormen aanwezig zijn. Bij de vervanging van een speelvoorziening kan er dus iets terugkomen dat elders in de wijk nog niet aanwezig is. Kinderen die met hun ouders langs de speelveldjes in hun wijk gaan kunnen daardoor op termijn overal iets anders leren.

Wensen gebruikers
Meer dan in het verleden worden voortaan de wensen en behoeftes van de eigenlijke gebruikers - kinderen en jongeren - naast die van hun ouders betrokken bij de inrichting van een speelplek. De leverancier van de speeltuinen krijgt de opdracht hun wensen te inventariseren. Ook wijkraden en scholen worden om advies gevraagd. Na die inventarisatie organiseert de gemeente dan een inspraakbijeenkomst waar gepresenteerd wordt wat de plannen zijn met de speeltuin. Aanpassingen zijn dan nog mogelijk.

Informatieavond
Tijdens de informatieavond op 7 oktober voeren wethouder Han Noordink en de beleidsmedewerker voor recreatie en toerisme, Linda ten Thije-Boonkkamp, het woord. Ze geven een toelichting op het nieuwe beleid voor speelvoorzieningen, dat uitgangspunt wordt voor de realisatie van nieuwe en vervanging van bestaande speelvoorzieningen. Voor deze bijeenkomst zijn onder meer wijkraden, schoolbesturen en Kulturhus 't Iemenschoer uitgenodigd. Inwoners zijn ook welkom. De bijeenkomst is op 7 oktober om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.