Rochdale


25 september 2009
Kolenkit Leeft! Actiedag op woensdag 7 oktober

Op 7 oktober a.s. vindt in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer de actiedag Kolenkit Leeft! plaats. De dag begint met een schoonmaakactie van schoolkinderen in de buurt. Vanaf 14.00 uur tot 18.00 uur zijn er allerlei activiteiten en optredens op de Costa del Kit aan het Jan van Schaffelaarplantsoen. Verder kunnen de bewoners stemmen op bewonersinitiatieven die zijn ingediend om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. De initiatieven met de meeste stemmen worden vanuit de Wijkaanpak gefinancierd en uitgevoerd. De kinderen van het Kinderpersbureau leggen de dag op film vast.

Voorlichting en schoonmaakactie
De dag begint op de Bos en Lommerschool met een voorlichtingsbijeenkomst van de GGD over ongedierte. Het weggooien van etensresten zorgt voor ongedierte in de wijk en is daarom een aandachtspunt. Daarna gaan de kinderen samen met andere buurtbewoners en medewerkers van stadsdeel Bos en Lommer, Buurtparticipatie, de politie en de woningcorporaties Rochdale, Stadgenoot en Eigen Haard op pad om de wijk schoon te maken.

Diverse spetterende optredens
Het feestelijke middagprogramma start om 14.00 uur op de Costa del Kit. Daar zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen. Voor kinderen zijn er sport- en spelactiviteiten, zo is er onder meer een kinderboerderij, een springkussen, een klimtoren en een voetbalspel. Verder zijn er workshops en diverse optredens voor en door de buurt. Ook is er een tent waar bewoners informatie kunnen krijgen over diverse organisaties en projecten in de Kolenkitbuurt.

Stemmen op bewonersinitiatieven
Een belangrijk onderdeel is de mogelijkheid te stemmen op de verschillende bewonersinitiatieven. Het gaat hierbij onder meer om: een uitstapje voor ouderen, een kerstmarkt en een project genaamd sterren voor Bos en Lommer. Dit project is erop gericht de meisjes uit de Kolenkitbuurt te laten stralen als sterren. De bewoners kunnen tot 19.00 uur stemmen.

Achtergrond
De actiedag Kolenkit Leeft! is een goed voorbeeld van samenwerking tussen bewoners, Buurtparticipatie, de woningcorporaties Eigen Haard, Far West, Rochdale, Stadgenoot, stadsdeel Bos en Lommer en de politie. Allen zijn betrokken geweest bij de invulling en organisatie van de actiedag. De actiedag moet een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de buurt. Juist in een buurt als de Kolenkitbuurt waar veel stedelijke vernieuwing plaatsvindt, is het van belang dat buurtbewoners contact hebben met elkaar. Het succes van stedelijke vernieuwing is immers meer dan een kwestie van stenen stapelen. Om prettig in een buurt te kunnen wonen, is het ook van belang dat mensen elkaar kennen en respecteren en dat de leefomgeving schoon, heel en veilig is.


-o-o-

Meer informatie:
Marijke Smit, coördinator Communicatie Werkgroep Kolenkitbuurt 06 33315498