Gemeente Almere

`Eten en snoepen in kinderboeken'

24-09-2009

poster Kinderboekenweek 2009 Op woensdag 7 oktober is het weer zover. Dan gaat Kinderboekenweek weer van start. Almere heeft dit jaar in het kader van het thema `Eten en snoepen in kinderboeken' een lekker menu in middeleeuwse sferen bedacht om de jeugd te voorzien van zoveel mogelijk leuke activiteiten. De activiteiten in de bibliotheek en op scholen zijn gericht op het spectaculaire eindfeest op zaterdag 17 oktober in en rond Schouwburg Almere. Behalve de musical `Kruistocht in spijkerbroek' zijn alle activiteiten, shows en workshops tijdens het eindfeest gratis toegankelijk.

Voorgerecht
Op woensdag 7 oktober start Kinderboekenweek met het eerste voorgerecht: het Peuzelpeutervoorleesfeestje. In de bibliotheken in Stad en Buiten om 10.30 uur. In Haven vindt het feestje plaats op vrijdag 9 oktober om 10.30 uur. Op dezelfde dag start ook de bouw aan de langste snoepstraat van Nederland: Knibbelknabbelknuisje bouw je eigen snoephuisje. Hiermee zijn kaarten te winnen voor de musical `Kruistocht in Spijkerbroek'. Deze uitdaging is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van vier tot en met tien jaar. Kosten EUR 1,50 voor leden en EUR 2,50 voor niet-leden. Waar? In Bibliotheek Almere Stad, Bibliotheek Buiten en Bibliotheek Haven op woensdag 7 oktober van 14.00 - 15.00 uur. Op zaterdag 10 oktober wordt bij Avanti (Kerkgracht 4, Almere Haven) van 10.00 tot 16.00 uur een Kinderboekenmarkt georganiseerd. Van 10.00 tot 12.00 uur kunnen kinderen in de leeftijd van vier tot en met zeven jaar bouwen aan hun snoephuisje. Na afloop wordt van de huisjes een straat gebouwd, uiteraard met leuke afsluiting.

Hoofdgerecht
Op zaterdag 17 oktober van 12.00 tot 17.00 uur op De Esplanade en in de Schouwburg kan iedereen genieten van het heerlijke hoofdgerecht. Van heksensoep tot roofvogelshow, spectaculaire middeleeuwse markt en meer! Tijdens dit hoofdgerecht is er van alles te proeven:


* Om 12.00 uur is de opening met het eerste slachtoffer aan de schandpaal! Kom kijken naar de spectaculaire roofvogelshow op het plein en ontmoet jonkvrouwen, dieven, minstreels, waarzeggers, ridders en broodbakkers.

* In de Schouwburg is er een middeleeuwse markt met bekende kinderboekschrijvers, zoals Jan Paul Schutten (schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk), die optreden en boeken signeren. Martine Letterie en Arend van Dam vertellen over de middeleeuwen, Thijs Goverde komt verkleed als ridder, Robin Raven houdt de spanning erin, Joke Reijnders doet de drakentest en Kenneth Temple weet alles over Halloween en geeft een Jack O'Lantern workshop (maak je eigen pompoenlantaarn).

* De kindermusical Kruistocht in Spijkerbroek start om 14.00 uur in de Grote Zaal in Schouwburg Almere. De Almeerse Dré Hazes zal nog eenmaal de cast komen versterken, speciaal omdat de voorstelling in Schouwburg Almere gespeeld wordt. Dré Hazes: "Voor m'n gevoel moet alles extra goed gaan en zal ik mij nog meer inzetten. Ik hoop dat de mensen in Almere met veel plezier naar ons zullen kijken."

* Er zijn verschillende workshops: werken met vilt, middeleeuws zwaardvechten, middeleeuwse muziek en dans, schrijven met pen op perkament, middeleeuws aardappelstempelen, lees- en vertelworkshop, tentoonstelling De smaak van Almere met de workshop `Proef het verleden van de Zuiderzee' en `Kooksnuiven' ( welke specerij of kruid ruik je hier?), circusacts door het Wintercircus, imkers met bijen, honing en workshop waskaarsen maken en er is veel te proeven (bier!), haring, pompoensoep van de schooltuinen en nog veel meer.

* Laat de toekomst voorspellen bij de waarzegger in de Kunstbus, doe een ouderwets spelletje bij de Droomspeelbus of bak een broodje bij de scouting.

* Van de musical `Kruistocht in spijkerbroek' loopt de cast rond en de Faust Theaterschool speelt een paar keer de voorstelling `Middeleeuwse spekkies; een snoepreisje door de tijd'.
* Eten met een Romein in de Romeinenbus!

* In de schouwburg staan computers waarop de laatste inzendingen van de digitale prijsvraag ingestuurd kunnen worden.
* Voor aanvang van `Kruistocht in spijkerbroek' om 14.00 uur worden de prijswinnaars van de digitale prijsvraag en het mooiste snoephuisje bekend gemaakt. Kom kijken waar de huisjes staan in de langste snoepstraat van Nederland.

* En: verklede kinderen zijn welkom!

Toetje
Wie nog niet genoeg van de oudheid heeft geproefd, kan op zondag 18 oktober terecht in Bibliotheek Almere Stad. Daar wordt van 13.00 - 14.00 uur en van 15.00 - 16.00 uur een workshop `Maak je eigen Steentijd Pijl' georganiseerd. Leeftijd: zes tot en met twaalf jaar. De toegang is gratis, aanmelden is echter wel verstandig. Dat kan via de klantenservicebalie in de bibliotheken, of door een mail te sturen naar afdkla@bibliotheekalmere.nl. Voor volwassenen is er de workshop `Eten aan boord in de Zuiderzeetijd'. Wat neem je mee, hoe lang kun je het bewaren? Roken, zouten, wecken, inmaken. Je gaat zelf aan de slag met oude technieken om eten in te maken. De activiteit is gratis, aanmelden is echter verplicht. Dat kan via afdkla@bibliotheekalmere.nl Meer informatie is te vinden op de website van Archeologie.

Kinderboekenweek 2009 is mede mogelijk dankzij medewerking van: Bibliotheek Almere, Schouwburg Almere (en Café-restaurant Waterfront), boekhandel Selexyz, De Kunstline, De Schoor, Archeologie Almere, Stadsarchief Almere, Faust Theater, Cornelis Lelygroep, Avanti Almere en Almere Vandaag.