Gemeente Heumen

Hoe autisme-vriendelijk ben jij?

Autisme komt voor bij mensen van alle leeftijden, bij mannen én vrouwen. Er zijn in Nederland zon 190.000 mensen met autisme. Geen twee mensen met autisme zijn gelijk. Allemaal beleven ze de wereld anders dan u dat doet. Het is een ontwikkelingsstoornis, waarbij er iets mis gaat in de hersenen. Informatie (geluid, waarnemingen, geur, warmte, kou, etc.) die iemand binnenkrijgt via de zintuigen (oren, ogen, neus, huid) wordt bij mensen met autisme op een andere manier verwerkt. Je zou kunnen zeggen dat de informatie een andere route volgt. Daardoor heeft iemand met autisme moeite om van losse details een betekenisvol geheel te maken. Doordat mensen met autisme geen vanzelfsprekende samenhang zien in hun omgeving, hebben ze moeite om de wereld waarin zij leven te begrijpen. Dat levert misverstanden op wat leidt tot frustratie en onzekerheid. Vervelend voor de persoon met autisme, voor naasten en voor u.

7 oktober informatiemiddag over autisme
GGz Nijmegen organiseert op woensdag 7 oktober a.s. een informatiemiddag over autisme, met als thema: Hoe autisme-vriendelijk ben jij?. Welkom zijn mensen met autisme, betrokkenen, professionals en andere geïnteresseerden.

U krijgt een lezing over autisme door psychiater Matt van der Reijden (dr. Leo Kannerhuis), er zijn interviews met ervaringsdeskundigen en diverse workshops:
Psychomotorische therapie bij kinderen met autisme (GGz) Autisme bij pubers (GGz)
Werk en opleiding bij (jong)volwassenen (Werkenrode en GGz) Familie en autisme (ervaringsdeskundige van de NVA) Theater: Auti-matisch een zorg (theaterbureau Klinker)

Daarnaast is er een informatiemarkt en een kunsttentoonstelling van leerlingen van de UNIT Academie.

Wanneer? 7 oktober 2007, van 13.00 tot 17.30 uur Waar? Hoofdgebouw GGz Nijmegen, Nijmeegsebaan 61 te Nijmegen Aanmelden is noodzakelijk: ' 024 383 7870 of preventie@ggznijmegen.nl De toegang is gratis!
Voor de workshops kunt u zich op de dag zelf inschrijven. Kijk