Terugval vertrouwen in economie

Amsterdam, 07 oktober 2009

Consumenten vinden de economie er slecht voorstaan. Het vertrouwen in de economie is gedaald tot het laagste punt in acht maanden. Een belangrijke reden daarvoor is een negatievere stemming over de arbeidsmarkt.

Consumenten zien de economie er niet goed voorstaan. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van dinsdag. Van de 66.100 respondenten noemt een minderheid van een op de tien (10%) de economische situatie redelijk tot zeer goed. Ruim een kwart (27%) vindt de economie er noch goed, noch slecht voorstaan. Ruim zes op de tien (63%) omschrijft de situatie op dit moment als matig tot zeer slecht. Gemiddeld genomen is de stemming van de respondenten negatief.

Vertrouwen valt terug

De stemming over de economie is gedaald in vergelijking met de afgelopen maanden. Vanaf het dieptepunt in februari - toen 73% de economie negatief beoordeelde - trad er een herstel van het vertrouwen op. Zo erg is het deze maand niet ('slechts' 63% is negatief), maar het sentiment is wel gedaald tot het laagste punt in acht maanden. De stemmingsverandering heeft onder andere te maken met de arbeidsmarkt.

Negatiever over arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt boezemt consumenten geen vertrouwen in. De werkloosheid is het afgelopen jaar opgelopen en wij verwachten dat deze stijging voorlopig nog aanhoudt. Maandag bleek al uit de ING Vraag van Vandaag dat respondenten negatiever zijn geworden over de arbeidsmarkt. Ruim tweederde (68%) vindt dat werknemers er nu slechter voorstaan dan drie maanden geleden.

© 2009 ING Economisch Bureau